Mental fitness: train je brein!

Wist je dat je je veerkracht kan verhogen door je brein te trainen net zoals je je spieren traint?

Onze hersenen zijn ongelooflijk flexibel en kunnen zich heel makkelijk aanpassen (neuroplasticiteit). Dat heeft als gevolg dat als je écht traint op het je eigen maken van nieuwe gewoontes en nieuw gedrag, dat je ook snel resultaat begint te zien. En dat geeft je natuurlijk de nodige motivatie om vol te houden!

Hoe je dat dan doet, je hersenen trainen?
Wel, dat kan op verschillende manieren.
Ik geef je mee hoe mijn dagelijkse dosis Mental fitness eruit ziet.

Work-out 1: Herkennen van mijn saboterende patronen

Dit blijft de allereerste en erg belangrijke stap in functie van transformatie: het herkennen van je saboteurs. Want zolang je je niet bewust bent van je saboterende patornen, kan je er niets aan veranderen.

Hoewel ik al enkele jaren actief bezig ben met het blootleggen van mijn saboterende patronen, verschiet ik er telkens van hoe ze als het ware blijven muteren en toch weer in andere vormen opduiken.

Alert zijn blijft dus de boodschap om te vermijden dat ze niet alsnog ongezien terrein veroveren.
Het benoemen van mijn saboteurs (de pleaser, de rusher, de rechter, de controle-freak,…) helpt me om er afstand van te nemen waardoor ik ze ook duidelijker kan zien.

Work-out 2: Focussen

Focussen betekent dat je zelf bepaalt waar je aandacht naartoe gaat. Zoals je zelf al wel hebt ondervonden, hebben saboteurs een aanzuigeffect. Eens je in die negatieve spiraal terecht komt, word je er vaak helemaal in meegezogen. Dit komt doordat je oerbrein het commando helemaal overneemt met als enige doel jou in overlevingsmodus te brengen. Er ontstaat tunnelvisie en je gezond verstand (je prefrontale cortex) gaat in slaapmodus.
Je kan jezelf trainen in focussen door bewust je aandacht te brengen naar een zintuigelijke waarnemining in het nu (bv. geluid dat je hoort, je ademhaling die je voelt, het voelen van je tenen, …).

Door jezelf te trainen in het focussen van je aandacht, creëer je voor jezelf als het ware een ‘stopknop’ die je kan gebruiken als je in die saboteurmodus terecht komt. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker je het overlevingssysteem en de negatieve spiraal kan onderbreken.

Work-out 3: mentaal ombuigen van saboterende patronen

Het herkennen van je saboterende patronen is natuurlijk niet voldoende om echt tot verandering te komen. Hiervoor is actie nodig en moet je uit je comfortzone komen.
Maar je kan hier ook op trainen zonder effectief in actie te komen!
Ik beeld me meerdere keren per dag situaties uit het verleden in waarin mijn saboteurs het overnamen. Vervolgens visualiseer ik dat ik op de mentale stopknop druk door te focussen waardoor ik de rust teruvind en kan reageren vanuit mijn wijze ik. Ik stel me dan voor hoe de situatie er anders zou uitgezien hebben.

Door deze oefening zorg je ervoor dat je nieuwe verbindingen in je brein versterkt waardoor je in toekomstige situaties uiteindelijk automatisch op deze manier zal beginnen reageren.

Work-out 4: Ontspannen

Ja hoor, dit is voor mij een work-out! Ontspannen is namelijk niet iets wat vanzelf gaat voor mij. Als ik niet oplet, word ik zo meegezogen in de drukte van het leven waardoor ik ’s avonds uitgeput in mijn bed kruip zonder één enkele minuut ontspanning gehad te hebben. En ik denk niet dat ik hier alleen in ben 🙂

Ontspannen is voor mij dan ook een prioriteit geworden. Dit kan op veel verschillende manieren, zowel actief (door te sporten, wandelen,…) als meer passief (Netflix kijken, een bad nemen, wellnessen, borduren, kleuren,…). Welke vorm van ontspanning ik kies hangt ervan af hoe ik me voel en hoeveel energie ik op dat moment heb.
Maar zowiezo maakt ontspanning altijd deel uit van mijn dag (en ik zorg dus ook voor dat er tijd voor is), waardoor ik ook altijd voldoende energie over heb voor de zorg voor mijn gezin, mijn werk enz.

Zo ziet mijn mental fitness eruit.
En het principe is net hetzelfde als bij fysieke work-outs. Je moet het gedurende een langere periode volhouden om resultaat te zien. Dus even op die tanden bijten en doorzetten (zonder dat je jezelf moet forceren, je hoeft hier echt geen uren tijd aan te besteden!), en dan genieten van wat het je oplevert!Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *