Zelfvertrouwen als ondernemer: 5 tips om jezelf ongegeneerd te durven verkopen

“Ik begin dat te durven, ongegeneerd mezelf verkopen. En het voelt niet eens als verkopen, maar wel als: “ik bied echt iets dat jou kan helpen. Kijk maar of je er iets mee wil.”

Dit stuurde een cliënt die volop bezig is met de uitbouw van haar zelfstandige zaak. We werken samen aan het versterken van haar zelfvertrouwen, zodat ze haar zaak kan laten groeien vanuit (zelf)liefde en diep vertrouwen, in plaats van uit saboterende patronen zoals overpresteren-ontwijken, perfectionisme, faalangst,….

En dit berichtje is duidelijk een bewijs dat we goed bezig zijn!!

Het deed me terugdenken aan mijn eigen evolutie als ondernemer op vlak van zelfvertrouwen. Het idee van mezelf te moeten verkopen, was voor mij namelijk ooit de hel. En toch koos ik voor het ondernemerschap, waardoor ik geen andere keuze had dan ermee aan de slag te gaan. Het was een pittige weg, maar wel eentje waar ik héééééél veel uit geleerd heb. En deze lessen deel ik graag met jou in de vorm van 5 tips om jezelf ongegeneerd te durven verkopen.
Zeker nuttig als je ondernemer bent (want als je niet verkoopt, dan stopt het verhaal), maar evenzeer als je dit niet bent, want het leven is op zich gewoonweg één grote onderneming 😉

Hier gaan we!

Tip 1: Word je bewust van je zelfsaboterende patronen en hoe deze zich manifesteren in je onderneming

Daar is ze weer met haar saboteurs, denk je misschien wel 😉 En ja, hier ben ik weer. Want het is gewoon een gegeven dat we door onze saboterende patronen erg vaak de poten van onder onze eigen stoel zagen. En als je dat doet, hoeft het niet te verbazen als je regelmatig eens pijnlijk op de grond terecht komt.
Hoe beter je zicht hebt op hoe je saboterende patronen in elkaar zitten, hoe ze elkaar versterken of afwisselen, wanneer ze de kop op steken, wat ze met je doen, welke impact ze hebben op je omgeving,…. hoe meer ruimte je voor jezelf creëert om bewust andere keuzes te maken.
Enkele voorbeelden van saboterende patronen die ik vaak zie terugkomen bij (startende) ondernemers:

– Overpresteren om te bewijzen dat je het kan waardoor je te grote stappen uit je comfortzone zet die je niet kan volhouden of die gedoemd zijn om te mislukken De hoge prestatiedruk leidt vaak tot ontwijken of uitstellen, met een hoop schuldgevoel als gevolg waardoor de prestatiedruk weer omhoog gaat.
– People pleasen door alles en nog meer te oden om het je klanten naar hun zin te maken en daarbij je eigen grenzen en behoeften helemaal negeren: te lage prijzen vragen, véél meer geven dan waar je voor betaald wordt, je agenda laten bepalen door je klanten,… Met uitputting en de vraag ‘is dit het allemaal waard?’ als gevolg.
– Zichzelf verliezen in perfectionisme. Alles wat je doet voor je klanten 100 keer nakijken, toch nog wat verbeteren hier en dan nog een beetje daar, weken of zelfs maandenlang twijfelen over nieuwe diensten of producten want zijn ze wel al goed genoeg of moetje niet toch eerst nog een extra opleiding volgen om zeker te zijn dat je het goed zal doen…

Zelfs als je al een goed zicht hebt op je saboteurs, is het belangrijk om deze oefening te herhalen vanuit je rol als ondernemer. Het komt namelijk vaak voor dat er nieuwe patronen de kop op steken waar je nog niet zo’n goed zicht op hebt.

Tip 2: Word je bewust van je innerlijke rechter en de negatieve overtuigingen van waaruit hij vertrekt

We hebben allemmaal een innerlijke rechter in ons die niets liever doet dan oordelen vellen. Onze rechter oordeelt over onszelf, over anderen of over de omstandigheden. De rechter vertrekt vanuit enkele diepgewortelde negatieve overtuigingen over jezelf, zoals

‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben geen liefde waard’, ‘ik ben waardeloos’,… Deze overtuigingen hebben we ons in de loop van ons leven eigen gemaakt als gevolg van de omstandigheden die we hebben meegemaakt. Hoe moeilijker die omstandigheden waren, hoe sterker deze negatieve overtuigingen (meer hierover in tip 3).

Deze overtuigingen liggen aan de basis van je saboterende patronen. Als je ergens een stem hebt in jezelf die ervan overtuigd is dat je waardeloos bent, dan ligt de weg open om via presteren, perfectionisme, people pleasen,… te proberen om toch nog iets van waarde te creëeren.

Je kan je negatieve kerngedachten pas écht aanpakken en ombuigen van zodra je er goed zicht op hebt. Dus bewustzijn op dit vlak is een absolute must om verder te kunnen gaan.

Tip 3: Ga aan de slag met de wortels van je rechter en saboteurs

Het is belangrijk om stil te staan bij de wortels van je negatieve kerngedachten. Want net zoals bij onkruid, zal je pas duurzaam resultaat behalen als je de plant met wortel en al verwijdert.
Als je voelt dat jouw negatieve kerngedachten echt een sloophamer zijn voor je zelfbeeld en je zelfliefde, dan wijst dit er vaak op dat ze het gevolg zijn van zeer moeilijke levensomstandigheden of trauma’s die je meegemaakt hebt. En misschien voelt het voor jou zo niet, maar wees je dan bewust dat dit erg vaak het gevolg is van het feit dat het voor jou normaal is omdat je niets anders gekend hebt. Zijn de omstandigheden die jij hebt meegemaakt deze die je aan (je eigen) kinderen zou toewensen? Het antwoord op deze vraag spreekt vaak boekdelen.

Ook al liggen deze ervaringen in het (verre) verleden, zolang je niet actief met verwerking hiervan aan de slag gaat zullen ze een impact blijven uitoefenen op je huidige leven, en dus ook je onderneming. Ze liggen immers aan de basis van je overlevingsmechanismen die de bron zijn van je recher en saboteurs. En verwerking betekent niet (alleen) dat je het rationeel een plaats en verklaring kan geven, échte verwerking gaat veel verder dan dat. Het gaat over er met je hele zijn, je hele lichaam rust en vrede bij voelen.

Tip 4:Ontmoet je Wijze ik

Hoe meer je aan de slag gaat met bovenstaande tips, hoe meer ruimte je maakt voor je Wijze ik. Dat deel van jezelf dat altijd vertrekt vanuit onvoorwaardelijke liefde, in de eerste plaats voor jezelf. Je Wijze ik is altijd rustig, brengt wijsheid, weet wat er écht toe doet, en kan in de grootste conflicten het evenwicht terugvinden tussen empathie voor anderen én voor jezelf. Je Wijze ik is de bron van een diep vertrouwen in jezelf en het leven.

De moeite waard dus om daar even kennis mee te maken.
En het leuke is: iedereen heeft een Wijze ik in zich! Alleen zijn we vaak zo gewend dat onze rechter en saboteurs het hele podium innemen, waardoor we het gevoel hebben onze Wijze ik kwijt te zijn.


Hoe meer ruimte je maakt voor je Wijze ik, hoe meer je onderneming zal afgestemd zijn op datgene wat jou écht voldoening brengt en tegelijkertijd het beste van jou teruggeeft aan de wereld.

Tip 5: Hou van jezelf!

En als je dit moeilijk vindt, gun jezelf dan de nodige ruimte én ondersteuning om dit te leren.

Dit kan je doen door naast wat we reeds bespraken in de vorige tips ook ankerpunten voor jezelf te creëren die een stabiele basis bieden voor een gezond zelfbeeld dat jou én je zaak dient. Ga op zoek naar jouw talenten, jouw waarden, jouw passies, jouw dromen en verlangens. Connecteer met je levensdoel en zie welke waarde jij, door gewoonweg jezelf te zijn, te bieden hebt aan onze wereld. En krijg zicht op wat jij nodig hebt om de beste versie van jezelf te zijn.
Door jezelf graag te zien, kan je liefde onvoorwaardelijk laten stromen, ook in jouw onderneming en naar jouw klanten!

Kan je ondersteuning bij 1 of meerdere tips gebruiken? Of vind je het allemaal veel makkelijker gezegd dan gedaan? Plan dan zeker een vrijblijvend take-off gesprek in, ik luister graag naar jouw verhaal en geef je mee op welke manier ik jou kan verder helpen.

Wist je trouwens dat je als ondernemer ook recht hebt op loopbaancheques? Aarzel niet om me meer te contacteren voor meer informatie!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *