Angst versus vertrouwen

Angst is nooit een goede raadgever.
Het blokkeert ons gezond verstand (prefrontale cortex) en zorgt voor tunnelvisie en weerstand.

Angst is een instinctmatige reactie die niet meer afgestemd is op de gevaren waarin we in onze huidige maatschappij geconfronteerd worden.

Je kan jezelf leren om te leven en handelen vanuit vertrouwen,zodat je in flow blijft en de kracht van het gevaar gebruikt om te transformeren.

In vertrouwen behoud je een brede blik en focus je op groeikansen.


Angst is geen goede raadgever

Het is me wat, de crisis waarin we verzeild geraakt zijn.
Ik denk dat angst aan elk van onze deuren komt kloppen vandaag de dag, of het nu angst is voor het virus en zijn gevolgen, of angst voor de maatregelen en de gevolgen daarvan.

Angst regeert ons land, en laat net dat hetgene zijn wat mij af en toe bang maakt.

Want angst is NOOIT een goede raadgever.

Angst veroorzaakt namelijk een stressreactie in je brein. Je brein gaat letterlijk in overlevingsmodus, waardoor je prefrontale cortex (waar ons ‘gezond verstand’ woont) in slaapmodus gaat. Ons oerbrein, het oudste deel van onze hersenen, neemt de controle over.

En dat wil dus zeggen dat als we niet voorzichtig zijn, het oudste en minst ontwikkelde deel van ons brein onze voornaamste raadgever is in tijden van crisis.
Het maakt niet uit hoe slim of ervaren je bent, als je in angstmodus zit, dan laat je gezond verstand je in de steek.

In angstmodus ontstaat er bv. tunnelvisie. Dat wil zeggen dat je blik zich letterlijk en figuurlijk zal vernauwen en je dus enkel nog het gevaar waarneemt. Heel erg handig in de oertijd als je geconfronteerd wordt met een wild dier dat klaar staat om je te verscheuren, maar minder handig in onze huidige, veel complexere maatschappij waar een virus niet alleen onze gezondheid bedreigt, maar eveneens de fundamenten van onze maatschappij (onze economie, onze gezondheidszorg, ons sociaal leven, onze arbeidsmarkt,…) dreigt onderuit te halen.

Angst zorgt ervoor dat je in weerstand gaat, we gaan (voor ons brein letterlijk) in ‘vechtmodus’. Een metafoor die ik de leiders van ons land trouwens vaak hoor gebruiken. Maar als je vecht tegen iets, creëer je zelf letterlijk weerstand. En weerstand betekent per definitie dat het moeilijker wordt, dat je hard moet werken en veel inspanningen moet leveren.

We mogen het onszelf niet kwalijk nemen dat we vanuit angst reageren. Het is immers een erg sterk overlevingsinstinct dat diep ingebakken zit in onze genen.

Kies bewust voor vertrouwen

Maar het wordt wél tijd dat we ons bewust worden van het feit dat dit instict niet meer aangepast is aan onze huidige situatie.

Het wordt tijd dat we onszelf leren om te handelen vanuit vertrouwen.

Als je handelt vanuit vertrouwen, gaat je brein niet in overlevingsmodus en blijf je beschikken over al je gezond verstand.
Nee, dat wil niet zeggen dat je het gevaar moet negeren (dat is eveneens een reactie vanuit angst), maar wel dat je het in zijn brede context blijft zien, en dat je ook veel breder kan gaan zoeken naar oplossingen.

Als je handelt uit vertrouwen, dan blijf je in flow in plaats van weerstand te creëren. Je gaat als het ware samenwerken met je gevaar en gaat zijn kracht gebruiken om transformatie te realiseren. Net zoals je in oude gevechtssporten de kracht van je tegenstander gebruikt. Het zorgt ervoor dat je focust op de groeikansen (want die zijn er ALTIJD) in plaats van jezelf te verliezen in de negatieve gevolgen.

Ik kies elke dag bewust om te leven en handelen vanuit vertrouwen. Wat er ook op mijn pad komt. (In deze blog lees je hoe ik mijn brein train om in vertrouwen te blijven).

En nee, dit is niet evident, en vergt soms heel wat inspanningen.

Maar deze zijn het meer dan waard, want leven vanuit vertrouwen is dé gouden sleutel tot een gelukkig en voldaan leven.
Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *