Ontmasker jouw saboteurs

Ergens weet je dat je iets beter niet doet, of anders doet. Ergens weet je dat het je geen voldoening of geluk brengt. Of misschien weet je het zelfs heel erg goed.
Maar het is sterker dan jezelf. Je doet het automatisch, telkens weer.
Je zegt automatisch ja terwijl je voelt dat je eigenlijk nee wil zeggen.
Je pusht jezelf weer om toch nog wat harder te werken, terwijl je voelt dat je rust nodig hebt.
Je stelt dat ene taakje waar je ongelooflijk tegenop ziet, toch maar weer uit.
Je laat alle mogelijke rampscenario’s door je hoofd gaan, ook al weet je dat de kans dat dit echt gebeurt, heel erg klein is.
Je stelt opnieuw gigantische hoge eisen van jezelf, het moet perfect zijn, ook al voel je dat dit enorm veel van je vergt.

Herkenbaar? Dan heb jij, net zoals de meeste mensen trouwens, last van saboteurs.
Saboteurs zijn de stemmetjes in je hoofd die als doel hebben jou in je comfortzone te houden, je te houden bij datgene wat je gewoon bent.
Uiteraard zitten er geen echte mannetjes of vrouwtjes in je hoofd, maar gaat het om gedachten- en gedragspatronen die je jezelf hebt aangeleerd en die heel sterk verankerd zitten in jouw brein

Saboteurs ontstaan erg vaak in je kindertijd en zijn een verdedigingsmechanisme van je brein om om te gaan met situaties die je als gevaarlijk ervaart. Het hoeft dan niet persé te gaan over situaties waarin je fysiek in gevaar bent, maar gaat meestal over situaties waarin je een gebrek aan erkenning en onvoorwaardelijke liefde ervaart (een basisbehoefte van elke mens). Dergelijke situaties vormen beperkende overtuigingen in je brein, die aanleiding geven tot het ontwikkelen van copingsmechanismen om hieraan tegemoet te komen. En als die copingsmechanismen vaak worden toegepast, worden het gewoontes en onbewuste automatismen. Zo ontstaan dus je saboteurs.

Ik geef je een voorbeeldje om het wat duidelijker te maken:

Als kind ervaar je weinig erkenning van je ouders. Omwille van bepaalde redenen (ze zijn volledig in beslag genomen door het werk, één van je ouders kampt met psychische problemen, ze hebben het moeilijk om emoties te tonen en rationaliseren alles,…) merk je weinig erkenning en waardering. Je hoort het zelden als iets goed is, en krijgt alleen maar te horen wat je niet goed doet.
In je hoofd ontstaat de belemmerende overtuiging: ‘ik ben niets waard’.  Dit wordt door je brein als een echte gevaarsituatie ervaren en je brein zal bijgevolg copingsmechanismen ontwikkelen om met deze situatie om te gaan. Zo kan je bijvoorbeeld extra hard je best gaan doen  en overal ja op zeggen om toch waardevol te zijn voor anderen. Zo ontstaat het patroon om overal ja op te zeggen (ook al voel je dat je eigenlijk nee wil zeggen) en ontstaat de people pleaser saboteur.

Bovendien is het ook vaak zo dat we de saboterende patronen van onze ouders overnemen. Ook al ervaren we niet dezelfde gevaren, als kind spiegelen we ons aan onze ouders. Dus hebben we ouders die zichzelf waardeloos vinden en dit gaan compenseren door te people pleasen, dan is de kans groot dat we dat patroon als kind zullen overnemen (zelfs als we zelf wél de erkenning krijgen die we nodig hebben). En de kans is dus ook groot dat jij de saboteur ook doorgeeft aan jouw kinderen…

Schuldgevoel is bijvoorbeeld ook zo’n hardnekkige saboteur die vaak zijn oorsprong vindt in je kindertijd. Als jij je vaak schuldig voelt, dan is deze blog zeker een aanrader voor jou.

Het probleem is dat deze patronen zo ‘hard’ geprogrammeerd zitten in ons brein, dat we ze ons leven lang meesleuren en we ze zelfs vaak niet eens opmerken. Maar ondertussen saboteren ze wel onze weg naar echt geluk en voldoening. Het is niet gemakkelijk om onze saboteurs te elimineren, en in deze blog lees je waarom dit het geval is.

Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat het onmogelijk is!
Je kan effectief aan de slag gaan om jouw saboteurs te elimineren, en daardoor je comfortozone te vergroten. Hoe je dit doet, lees je hier


Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.

Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren

2 gedachten aan “Ontmasker jouw saboteurs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *