Hoe mijn innerlijke rechter mijn zelfvertrouwen vernietigde

Weet je wat mijn zelfvertrouwen heel lang ondermijnd heeft?
Toen ik startte als coach, huurde ik een praktijkruimte in een groepspraktijk. Ik vond dat dit zo hoorde om professioneel te zijn. Maar ik was er helemaal niet zo gelukkig mee. Ik laat graag wat ruimte tussen mijn verschillende afspraken, want dat geeft me de kans om mijn batterijen weer op te laden en me tijdens de volgende sessie weer helemaal te geven. Maar dat zorgde er natuurlijk voor dat ik langer in de praktijk moest blijven, waar ik dan weer niet alle mogelijkheden voor handen had om op mijn manier mijn batterijen op te laden. Het was ook telkens een hele planning om de kinderen af te halen, en ik moest dan soms voor de 2de maal terugrijden naar de praktijk, die toch wel even rijden was (ik woon in een landelijke omgeving). Een heel gedoe dus.
En ik ben ook gewoon heel graag thuis. Mijn huis is mijn veilige plekje waar ik 100% op mijn gemak ben en dus ook de beste versie ben van mezelf.


Dus op een dag bedacht ik me waarom ik eigenlijk geld betaalde voor iets waar ik helemaal niet gelukkig van werd? Terwijl ik thuis een afzonderlijke ruimte had waar ik zonder probleem mensen kon ontvangen en kon werken.
Alleen heeft deze ruimte geen afzonderlijke ingang, en moet je letterlijk het hele huis door om er te geraken.
En BAM: daar was mijn rechter, de saboteur in mijn hoofd die expert is in het vellen van oordelen. “Hoe onprofessioneel komt dat niet over. Hoe gaan mensen jou ooit geloofwaardig vinden, je bent een regelrechte amateur!”
De woorden van mijn rechter maakten me met de grond gelijk, waardoor het idee om de externe praktijkruimte los te laten, even in de schuif verdween. Maar toch bleef het wringen, en op een bepaald moment heb ik dan toch de knoop doorgehakt.

En sindsdien ontvang ik regelmatig klanten bij mij thuis, naast het online werk. De kwaliteit van mijn leven is er écht op vooruitgegaan. Ik kan werk en privé veel beter combineren, ik voel me beter in mijn thuisomgeving en het kost me nog minder ook.

Maar ook mijn rechter bleef van de partij. Ik heb er zelfs meerdere uren van wakker gelegen, van die dreunende stem in mijn hoofd. En met elk woord dat de rechter uitsprak, werd ik kleiner en kleiner.

De stem van mijn rechter was het gevolg van de negatieve overtuiging over mezelf dat ik niet goed genoeg en minderwaardig ben. Dat alle successen die ik behaal louter het gevolg zijn van toeval en dat het dus alleen maar een kwestie van tijd is tot ik door de mand zal vallen en iedereen zal zien hoe onbenullig ik ben. Het zogenaamde impostersyndroom
Mijn zelfvertrouwen smolt als sneeuw voor de zon.

Klinkt hard hé? En toch is dit effectief wat ik zo vaak hoorde in mijn eigen hoofd. Deze negatieve overtuiging is het resultaat van mijn jeugd, waarin ik door omstandigheden niet altijd kon rekenen op onvoorwaardelijke liefde van mijn directe omgeving. Ze zit heel diep ingebakken in mijn brein en is de oorzaak van al mijn saboterende patronen. De angst om zichtbaar te zijn, de neiging om te pleasen en liefde te ‘kopen’, mijn hardnekkig patroon om te presteren en mijn waarde continu te bewijzen door keihard te werken,….

Deze negatieve overtuiging, het daaruit volgende oordeel van mijn rechter en de vele saboterende patronen die daaruit voortkwamen, hebben een heel deel van mijn leven aan het stuur gezeten. Zoals bij de beslissing om thuis te werken. 


Tot ik op een dag besliste dat het genoeg was. Dat ik het KOTSBEU was om mezelf zoveel pijn en verdriet aan te doen. Dat ik eigenlijk wel al genoeg pijn had ervaren in mijn jeugd, en dat ik nu echt bewust wilde kiezen voor gelukkig zijn en mezelf graag zien. Dat ik écht zelfvertrouwen wilde om van daaruit mijn dromen te realiseren.

En nee, het ‘probleem’ was daarmee niet opgelost 🙂 Gewoontes verander je immers niet in een vingerknip. Maar sinds die dag ben ik consequent beginnen trainen. Trainen in het herkennen van mijn rechter en de andere saboteurs. Trainen in de superkrachten van mijn Wijze ik, de tegenhanger van mijn rechter. Trainen in zelfregulatie, zodat ik zelf kan beslissen welke stem spreekt.
Een proces van vallen en opstaan, van jezelf leren kennen en groeien.

Waardoor ik nu nooit meer wakker lig van mijn praktijk bij me thuis. De stem van de rechter hoor ik soms nog, maar het heeft geen impact meer omdat ik heel bewust instant kan beslissen om mijn Wijze ik de bovenhand te laten nemen. En die zegt me onmiddelijk dat deze keuze helemaal past bij wie ik ben en wil zijn voor mijn klanten. Ik laat ze letterlijk binnen in mijn veilige plek en stel mezelf daarbij kwestbaar op. En geef hen zo de veiligheid en ruimte om in functie van hun proces hetzelfde te doen.
Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.

Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *