Jij bent een nietsnut!

Ja, jij! Je bent een nietsnut. Helemaal niets waard. Je kan niets, en alles wat je realiseert is puur toeval. Vroeg of laat val je door de mand, en zal iedereen zien wat voor een nietsnut je bent.

Geschokt?

Ik mag hopen van wel!

Je hebt gelijk, het is helemaal niet ok dat ik zo tegen je praat. Ik heb absoluut geen recht om jou een nietsnut te noemen.

Maar ik heb wel een vraag…
Hoe vaak noem jij jezelf een nietsnut?
Of denk je denigrerend over jezelf?
Hoe vaak onderschat jij wat je doet, en schrijf je je successen toe aan toevalligheden in plaats van aan jouw unieke talenten?
En ok, misschien pak je het gewiekster aan. En noem je jezelf geen nietsnut, maar stel je uit om datgene te doen wat je echt wil met de uitvlucht dat je het teveel moeite vindt, of dat je teveel andere dingen aan je hoofd hebt (terwijl je eigenlijk gewoon schrik hebt dat het je niet zal lukken). Of heb je zodanig hoge verwachtingen van jezelf dat het vrijwel onmogelijk is om eraan te voldoen, zodat je je eigen bewijs creëert dat je het toch niet kan.

Herken je dit?

Dan heb jij waarschijnlijk last van het ‘imposter syndroom’, ofwel de neiging om jezelf systematisch te onderschatten en de lat erg hoog te leggen. Ook al krijg je erkenning voor je talenten en realisaties van je omgeving, blijf je geloven dat je eigenlijk niet veel waard bent en dat je elk moment door de mand kan vallen. Alle succes die je behaalt schrijf je toe aan toeval of externe omstandigheden en je bent ervan overtuigd dat wat jij doet helemaal niet zo speciaal is, want dat iedereen dat kan.

Als jij last hebt van het imposter syndroom, heb je een grotere kans op burn-out. Imposters hebben namelijk vaak de neiging om overmatig te gaan werken om zich op die manier proberen te bewijzen. Door de overtuiging dat succes echter altijd het gevolg is van externe omstandigheden én de neiging om de lat erg hoog te leggen, veroorzaakt dit een grote druk die op termjn kan leiden tot oa. burn-out.

Het is dus absoluut aan te raden om aan de slag te gaan met jouw zelfvertrouwen indien je deze eigenschappen herkent.
En dan is het erg belangrijk om te weten dat zelfvertrouwen geen persoonlijkheidskenmerk is waar je toevallig mee geboren wordt, maar wel een vaardigheid die je effectief kan trainen!
Je hoeft dus helemaal niet levenslang aan jezelf te twijfelen!

Door actief aan de slag te gaan met hoe jij naar jezelf kijkt en jouw mindset kan jij je zelfvertrouwen een gigantische boost geven. Zodat je niet continu aan jezelf hoeft te twijfelen, zodat je je successen en talenten kan erkennen en omarmen, zodat je leert om je lat op een haalbaar niveau te leggen en zodat je jouw dromen kan realiseren.
Hiermee gun je jezelf de kans om je leven te leiden vanuit wie je echt bent, en gun je je omgeving en de wereld de beste versie van jezelf. En bovendien verminder je ook de stress en druk die gepaard gaat met het continue twijfelen aan jezelf waardoor je ook jouw algemene gezondheid een cadeau geeft!

Werken aan jouw zelfvertrouwen is dus écht de moeite waard.

Ga jij ervoor?

Plan dan jouw gratis en vrijblijvend take-off gesprek in en ik help je graag verder.
Je kan je gesprek zelf inplannen via deze link: https://calendly.com/livingit
Of stuur me een mailtje naar kim@livingit.be.

Eén gedachte over “Jij bent een nietsnut!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *