Omgaan met afwijzing en kritiek

Voel jij je snel afgewezen?
Vind je het moeilijk om om te gaan met kritiek omdat je de neiging hebt om jezelf telkens weer in vraag te stellen en (misschien zelfs tot op het bot) te veroordelen?
Heb je het gevoel dat de grond vanonder je voeten zakt als iemand iets negatiefs over je zegt?
Heb je de neiging om je heel hard te beginnen verdedigen bij feedback of kritiek, alsof je leven ervan afhangt?

Dan kamp je hoogstwaarschijnlijk met een negatief zelfbeeld.

Ergens diep vanbinnen zit de overtuiging genesteld dat jij niet goed genoeg bent, dat je waardeloos bent of dat je geen erkenning en liefde waard bent.

Hoe goed je rationeel ook weet dat dit helemaal niet klopt, en dat deze overtuiging alleen maar negatieve gevolgen met zich meebrengt, kan je er niets aan veranderen.

Het is sterker dan jezelf, en dirigeert ongewild je leven.

Elke afwijzing, elke negatieve opmerking of elk puntje van kritiek dat je binnenkrijgt, wordt door je brein gretig aangenomen als een bewijs van de negatieve overtuiging die je hebt over jezelf.


Zo ging het bij mij vroeger ook.
Toen ik startte als zelfstandig coach en psycholoog, was mijn eerste grote uitdaging uiteraard klanten krijgen. En dat was way out of my comfortzone. Ik iets verkopen? Maar mijn droom vroeg om gerealiseerd te worden, dus ging ik er vol overtuiging voor. Ik maakte mezelf kenbaar en er begonnen mensen interesse te krijgen voor mijn diensten. Maar uiteraard waren er ook veel mensen die uiteindelijk toch beslisten om nee te zeggen.
En ik voelde bij elke nee telkens weer de grond onder mijn voeten wegzakken.
“Wat dacht ik nu eigenlijk? Dacht ik nu echt dat mensen zouden betalen om met mij aan de slag te gaan? Dacht ik nu echt dat ik zo goed was? Back to reality Kim, voetjes op de grond, dit is niet weggelegd voor jou.”
Dat waren de gedachten die telkens weer door mijn hoofd gierden. Met alle gevolgen vandien. Het voelde telkens alsof ik een mokerslag had gekregen. Ik verdween in een diepe put en mijn energie stroomde helemaal weg. En het koste me telkens weer gigantisch veel moeite om uit die put te kruipen en opnieuw de draad op te pikken. Ik slikte de teleurstelling met veel moeite weg, om bij de volgende nee weer hetzelfde door te maken.

Ik wist dat dit niet ok was, en dat ik echt moest verder werken aan mezelf en mijn zelfbeeld, want anders zou ik het nooit volhouden als zelfstandige. De nee’s zijn immers deel van het vak. Ondernemen betekent elke dag weer uit je comfortzone komen, en dan lukken er af toe dingen, maar mislukken er vooral heel veel.
Dus ik ging aan de slag met mijn negatieve overtuigingen, ik onderzocht van waar ze kwamen en maakte ruimte voor de verwerking van losse eindjes uit het verleden die nog steeds voeding gaven aan deze overtuiging. En ik bouwde verder aan mijn zelfvertrouwen aan de hand van mijn 5 bouwstenen.
En stap voor stap herprogrammeerde ik mijn brein.

Tot ik onlangs van het universum een gigantisch cadeau kreeg in de vorm van enkele opeenvolgende nee’s op dingen waarop ik echt heel wat hoop had ingesteld.
Hoezo, een cadeau?
Absoluut, want ik leerder eruit dat de grond niet langer onder mijn voeten wegzakt. Ik stelde vast dat ik mezelf niet langer in twijfel trok.
En natuurlijk was ik nog teleurgesteld, maar ik heb ruimte gemaakt voor deze emoties waardoor ze na enkele uren alweer verdwenen waren. En ik gewoon kon verder doen.
Het voelde écht ongelooflijk goed om dit te ervaren. 

En het gaf me opnieuw de bevestiging dat het werk dat ik doe zo belangrijk is. En dat ik ongelooflijk dankbaar ben dat ik mensen kan en mag helpen om ditzelfde gevoel te ervaren.


Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *