Ondermijn ik mijn eigen geluk?

Herken je dat gevoel?

Dat je telkens weer, vaak zonder het goed te beseffen, dingen doet waarvan je ergens weet dat ze je geen goed doen?

Dat je telkens weer op datzelfde punt uitkomt waarvan je zo goed weet dat het je niet gelukkig maakt?

Dat je precies maar rondjes zit te draaien, hoe hard je ook je best doet om uit die vicieuze cirkel te geraken?

Zou het kunnen dat we zonder het goed te beseffen ons eigen geluk ondermijnen?

Ja, absoluut wel. En dat gebeurt veel vaker dan je zou denken…

Als ongelukkig zijn je comfortzone is

Als ons levenspad niet altijd over rozen loopt, en zeker als we niet het geluk hadden in onze kindertijd te kunnen opgroeien in een warm, veilig en liefdevol nest, is de kans groot dat het ongelukkig zijn jouw comfortzone is geworden.

Je bent zo gewoon om je niet goed te voelen, zo gewoon dat het verkeerd gaat en je teleurgesteld of gekwetst wordt, dat je systeem er al op voorhand vanuit gaat dat dit de default toestand is.

Je ontwikkelt automatisch heel wat copingsmechanismen om met deze toestand om te gaan, waardoor je het gevoel krijgt dat je met deze ongelukkige toestand kan dealen. Het geeft je tenminste een gevoel dat je iets kan doen, in plaats van het gevoel machteloos te zijn (iets waar we als mens zeer moeilijk mee om kunnen).

Er zit ook een vorm van zelfbescherming in: als je er op voorhand van uitgaat dat het toch fout zal lopen en je ongelukkig zal zijn, bescherm je jezelf tegen de teleurstelling (maar tegelijkertijd ontzeg je je zo natuurlijk ook wel de kans dat het wél goed loopt).

Self-fulfilling prophecy

We zitten hier dus helemaal op het pad van wat we de ‘self fulfilling prophecy’ noemen: we creëeren ons leven zelf op basis van de overtuiging en de verwachtingen die we hebben. Als ongelukkig zijn datgene is wat we altijd gekend hebben, en daarom veilig voelt gewoonweg omdat we deze toestand het beste kennen en weten hoe we ermee om moeten gaan, dan zal er altijd een deel van jou onbewust op zoek gaan naar je ongelukkig voelen…

En dat is natuurlijk niet wat we willen!

Hoe maak ik mezelf dan wel gelukkig?

Zoals je mij wel vaker zal horen zeggen: bewustzijn is the key!

Zolang je je niet bewust bent van het feit dat en de manier waarop je je eigen geluk ondermijnt, is er ook geen ruimte voor verandering. Dus bewustzijn is altijd de eerste stap. En daar ben je al volop mee aan de slag door het lezen van deze post!

Stap 2 is het blootleggen van de saboterende patronen waarmee je je eigen geluk ondermijnt. Hoe beter jij je saboteurs kent, weet hoe ze denken en handelen, wat ze triggert, welke emoties ze met zich meebrengen,… hoe meer mogelijkheden je voor jezelf creëert om het anders aan te pakken. Lees hier meer over hoe je je saboteurs kan ontmaskeren.

De derde cruciale stap is jezelf graag leren zien. Want enkel vanuit die blik van onvoorwaardelijke liefde voor jezelf, krijg je zicht op wat jou écht gelukkig maakt. Het gaat over jezelf aanvaarden zoals je écht bent, met al je talenten, kwaliteiten, passies, waarden en dromen. Hoe meer je leert om jezelf vanuit deze bril te bekijken, hoe meer ruimte je creëert voor bewuste keuzes en acties die bijdragen aan jouw geluk. In deze blog kan je meer lezen over waarom het zo belangrijk is om jezelf graag te leren zien.

Dit is een verhaal van groeien, en dus eentje van vallen en opstaan. Mild zijn voor jezelf als het even misloopt is dus de boodschap om jezelf de nodige groeikansen te gunnen. Het hoeft niet onmiddellijk perfect te zijn. Integendeel, bezig blijven en stapjes blijven zetten geeft je garantie op een duurzaam resultaat.

Heb jij er ook genoeg van om je eigen geluk te ondermijnen en wil je graag hulp bij bovenstaande stappen? Aarzel dan niet om een take-off sessie in te plannen zodat ik je (vrijblijvend) kan informeren over wat ik voor jou kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *