Omring jij je met A-spelers?

Dit is een vraag die ik vrijwel aan al mijn klanten stel: ‘Omring jij je met A-spelers?’


In eerste instantie krijg ik dan een verbaasde blik: wat zijn A-spelers?

A-spelers zijn mensen in je leven waarvan je evenveel krijgt als je zelf geeft. Mensen die jou tot een hoger niveau tillen en die jij zelf ook naar een hoger niveau brengt. Die mensen waar je batterij van oplaadt, waar je blij van wordt. De mensen die écht een meerwaarde zijn in je leven, en waar jij ook zelf een absolute meerwaarde voor bent.

Naast A-spelers heb je ook B-spelers. B-spelers zijn mensen waar jij zelf veel in investeert, maar waar je soms ook iets van terugkrijgt, en soms niet. Dit wil zeggen dat het afhangt van de situatie of ze een meerwaarde zijn voor jou en je batterij helpen opladen.
Familie valt vaak in de categorie van B-spelers. Ze betekenen zeker en vast wel een meerwaarde voor je, en je wil ze ook niet uit je leven, maar ze vragen soms meer energie van je dan je terugkrijgt.

En uiteraard is er dan ook nog een categorie C-spelers. C-spelers zijn mensen waar jij enkel aan geeft, maar waar je zelden of nooit van terugkrijgt. Het zijn de mensen die je leegzuigen en uitputten en waarvan je als je er even over nadenkt geen meerwaarde vindt om ze in je leven te hebben.

Het is een leuke oefening om de mensen waarmee jij je in je leven omringt, op te delen in deze categorieën. En dit leidt soms wel tot confronterende resultaten. Zeker als je de neiging hebt om te people pleasen en het moeilijk vindt om nee te zeggen tegen anderen.

Als ik deze oefening meegeef aan mijn klanten, komen ze erg vaak tot volgende inzichten:

  • het merendeel van hun tijd gaat naar B- en C-spelers
  • ze schrikken van het aantal C-spelers in hun leven en het besef dat ze weinig tot geen meerwaarde vinden om deze mensen in hun leven te hebben
  • ze hebben wel enkele A-spelers in hun leven, maar besteden er weinig tijd aan omdat ze teveel tijd investeren in B- en C-spelers. Dat ligt natuurlijk aan het feit dat A-spelers het veel makkelijker begrijpen en aanvaarden als je nee zegt dan B- en C-spelers. 

Het is dan ook voor veel van mijn klanten een aha-moment: natuurlijk heb ik weinig energie over, ik krijg er veel minder terug dan ik geef én die mensen waarvan ik terug kan krijgen, zijn vaak de eerste die van tafel vallen.

Bewustzijn is altijd het begin van transformatie, dus vanuit deze inzichten kan je stappen ondernemen om bewustere keuzes te maken over met wie jij je wil omringen in je leven.

Wil dat zeggen dat je onmiddellijk alle C-spelers en B-spelers uit je leven moet bannen? Nee, helemaal niet. Tenzij dat is wat je echt wil.

Het gaat vooral om bewustere keuzes maken over tegen wie jij ja zegt. Het gaat over mild zijn voor jezelf, jezelf onvoorwaardelijk graag zien en jezelf gunnen wat jij nodig hebt.

Vind je dat moeilijk? Dan ben je alvast niet alleen. Ik vind het zelf ook nog steeds een uitdaging en ik ken héél veel mensen die hetzelfde ervaren.

Maar ik weet wel dat je het kan leren om jezelf onvoorwaardelijk graag te zien! En dat eens je dit onder de knie hebt, je leven er helemaal anders uitziet.

Wil jij dit ook leren? Dan kan je alvast aan de slag met dit werkboek om jouw zelfvertrouwen een boost te geven.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *