3 stappen om te leven zonder schuldgevoel

Schuldgevoel, het is een thema waar ik vaak rond werk. En zelf ook vaak mee geconfronteerd word.

Stap 1

Ik sta er telkens weer van versteld hoe veel mensen een groot deel van hun leven leiden vanuit schuldgevoel (en ja, ik heb zelf ook in dat schuitje gezeten). En om eerlijk te zijn, ik heb er nog nooit iemand gelukkig door zien worden.
Ik blijf dan ook bij mijn gedurfde uitspraak:

???????????? ?????? ?? ????? ???? ??

En dat is direct stap 1 om te leven zonder schuldgevoel: beseffen dat het noch jou, noch de mensen rondom jou iets oplevert. Het enige wat schuldgevoel doet is je energie opvreten als een hongerige hond die dagenlang geen eten gekregen heeft. Onverbiddelijk.

“Ja maar, als ik me nooit meer schuldig mag voelen, dan word ik toch een egoïst die geen rekening meer houdt met anderen?”
Niets is minder waar. Want er is écht een gigantisch verschil tussen je schuldig voelen enerzijds, en verantwoordelijkheid nemen voor je gedrag en de impact hiervan op anderen anderzijds. En het laatste is natuurlijk wel belangrijk. Maar dat kan gerust zonder je schuldig te voelen. Zelfs beter, want als je het schuldgevoel achterwege laat, hou je veel meer energie over om positieve acties te ondernemen.

Stap 2

Een tweede stap is op zoek gaan naar de voedingsbron van je schuldgevoel. Want bijna altijd is schuldgevoel het gevolg van een oude pijn, iets waar jij vroeger mee geconfronteerd bent en dat je nog niet helemaal verwerkt hebt. Je reageert dus eigenlijk op iets uit je verleden dat getriggerd wordt door de situatie waarin je je op dat moment bevindt. En dan kan je je natuurlijk de vraag stellen of jij je leven en je toekomst wil laten bepalen door je verleden…


Ik ben wel eerlijk met je, het is niet zo gemakkelijk om dit zomaar los te koppelen. Deze reacties zitten echt diep verankerd in je hersens, het zijn echte geautomatiseerde gewoontes geworden die je niet zomaar kwijt raakt. Maar het is wel mogelijk, met de nodige dosis doorzetting en de juiste ondersteuning. Een coach kan je helpen om deze patronen bloot te leggen en te vervangen door nieuwe patronen. Als je echte trauma’s hebt uit je verleden waardoor je geblokkeerd geraakt, kan een therapeut of psycholoog je helpen om de trauma’s te verwerken. En het is zeker en vast de moeite waard, want ook al is het niet altijd gemakkelijk, het geeft vaak een enorm gevoel van bevrijding als je op deze manier aan jezelf werkt!

Stap 3

Dit is misschien wel de allerbelangrijkste stap van allemaal: wees mild voor jezelf. Ik merk dat dit vaak de moeilijkste stap is van allemaal. Want het is gek hoe gewoon we het met z’n allen zijn om hard en te streng te zijn voor onszelf. Hoe snel we onszelf veroordelen als we een fout maken, zelfs al was onze intentie goed. Of soms veroordelen we onszelf zelfs zonder dat we iets fout deden. Gewoon omdat we het zo gewoon zijn.
En ook hier hebben we vaak weer een stemmetje in ons hoofd dat zegt dat als we te mild zijn voor onszelf, we laks zullen worden, of egoïstisch, of lui, of….

Maar zeg nu zelf, functioneer jij beter in een omgeving die mild, veilig en zacht is of in een omgeving waarin de druk om goed te doen of te presteren torenhoog is? Ik weet alvast met zekerheid dat ik de beste versie van mezelf ben in zo’n milde en veilige omgeving.
En dat kunnen we dus voor onszelf creëren als we echt willen.

Deze 3 stappen zijn volgens mij cruciaal om schuldgevoel uit je leven te bannen. En nogmaals, ik wil echt eerlijk met je zijn, dit is niet iets wat je zomaar even tussendoor aanpakt. Het vergt echt wel inspanning en engagement om hiermee aan de slag te gaan. Maar het loont dus echt de moeite. En je gunt jezelf hiermee niet enkel meer geluk, maar je gunt ook de mensen rondom jou én de hele wereld een mooiere versie van jezelf!Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *