3 stappen om tegenslagen om te buigen in groeikansen

Tegenslagen…we hebben ze allemaal. De ene al wat meer dan de andere, maar ik ben nog niemand tegen gekomen die er helemaal aan ontsnapt.

Vaak worden we er niet echt happy van als de dingen niet verlopen zoals we gehoopt of verwacht hadden, en hebben we de neiging om de moed te laten zakken. Gedachten als ‘Waarom moet mij dit overkomen’, ‘Het is niet eerlijk’ of ‘Het is me niet gegund’ steken de kop op, en voor je het weet beland je in een passieve slachtofferrol waar je alleen maar moedelozer en ongelukkiger van wordt.

Herkenbaar?

Wel, dan raad ik je aan om verder te lezen want ik kan jou helpen om ervoor te zorgen dat tegenslagen in plaats van je helemaal lam te leggen, vanaf nu groeikansen worden! Want het is niet wat je overkomt dat jouw geluk bepaalt, maar wel de manier waarop jij hiermee omgaat.
Mindset is everything!
En dat is erg goed nieuws, want dat wil zeggen dat jij zelf je geluk in handen hebt, wat je ook overkomt. Train je mindset, en je geluk zal volgen. Niet omdat alles dan plots van een leien dakje zal verlopen, maar wel omdat jij vaardigheden zal hebben om bij elke tegenslag het stuur in eigen handen te houden door de tegenslag om te buigen in een groeikans.

En ik heb nog meer goed nieuws, want eigenlijk is dit helemaal niet zo moeilijk! Ik deel straks 3 eenvoudige stappen waarmee jij vanaf nu tegenslagen kan ombuigen in groeikansen. En eigelijk zijn deze stappen op zich super simpel. De uitdaging zit in het feit dat je het niet gewoon bent om op deze manier naar tegenslagen te kijken, en gewoontedieren als we zijn, we vaak zonder het goed en wel te beseffen in de slachtofferrol terecht komen.
En gewoontes afleren, dat moet ik je niet vertellen, is nooit gemakkelijk. Maar niet onmogelijk. Het is vooral een kwestie van doorzetten en volhouden, en je zal merken dat hoe meer je deze 3 stappen toepast bij een tegenslag, hoe makkelijker het wordt. Tot je op een dag vaststelt dat dit je gewoonte geworden is en je dus elke tegenslag automatisch ombuigt in een groeikans!

Klinkt niet slecht, toch? Tijd dus om aan de slag te gaan! Ontdek hier 3 eenvoudige stappen om tegenslagen om te buigen in groeikansen!

  1. Gun jezelf wat je nodig hebt om de tegenslag te incasseren

    Ook al kan je tegenslagen ombuigen in groeikansen, het zal nooit leuk worden om een tegenslag te incasseren. Tegenslagen zullen altijd negatieve emoties teweegbrengen. En die verdienen dan ook de ruimte om er te zijn. Vaak hebben we de neiging om deze emoties te onderdrukken, omdat ze nu eenmaal niet fijn voelen en ze ons bang maken. Maar het gekke met emoties is dat hoe meer je ze probeert weg te duwen, hoe sterker ze worden. En ze zullen altijd een weg naar buiten vinden. Soms in de vorm van een slecht humeur of prikkelbaarheid, soms in fysieke kwalen, soms in een tsunami van emoties waar je helemaal door overspoeld wordt,…
    De beste manier om met dergelijke emoties om te gaan, is ze gewoon toe te laten. En je zal zien dat ze zullen toenemen in intensiteit, maar op een bepaald moment bereik je de top en zullen ze vanzelf weer wegebben. En je zal nadien ongetwijfeld opluchting en een gevoel van ruimte ervaren.

    Gun jezelf bij een tegenslag dus de ruimte om de slag te incasseren. Geef je gevoelens de kans om naar buiten te komen en gun jezelf wat je nodig hebt om dit te doen. Misschien is dit voor jou een dagje in je zetel kruipen en foert zeggen tegen alles en iedereen, of misschien helpt het je om stevig te sporten. Of misschien heb jij baat om je verhaal te doen bij een goede vriend of vriendin, of ben jij iemand die dan gewoon eens heel hard moet kunnen huilen. Het maakt niet uit wat het is, als het jou maar helpt om de stoom er even af te laten zodat je weer ruimte hebt voor stap 2.

2. Ga op zoek naar een ander perspectief

Zoals gezegd hebben we bij tegenslagen vaak de neiging om in een passieve slachtofferrol te komen. En die legt ons helemaal lam waardoor we in een negatieve spiraal terecht komen waar we moeilijk uit geraken.

Om dit te vermijden, is het belangrijk om op zoek te gaan naar andere perspectieven op datgene wat je overkomen is. Om dit te doen, stel ik mezelf bij elke tegenslag 2 vragen:

1. Wat kan ik hieruit leren over mezelf?
2. Welk cadeau  dat ik nog niet ontdekt heb, is hier mogelijk verborgen?

Ik neem altijd de tijd om heel bewust op zoek te gaan naar antwoorden op deze vragen, en het helpt me vaak om dit ook echt neer te schrijven. Op die manier dwing ik mezelf om het slachtofferperspectief te verlaten en op zoek te gaan naar andere invalshoeken die me meer mogelijkheden bieden. En geloof me, die zijn er ALTIJD. Misschien zie je ze niet direct en duurt het even vooraleer je ze ontdekt, maar als je je openstelt voor andere perspectieven, zullen ze vroeg of laat duidelijk worden.

3. Tijd voor actie!
Van zodra je een manier die je meer mogelijkheden biedt gevonden hebt om naar de tegenslag te kijken, is het tijd voor actie. En deze stap is cruciaal, want het is door actie te ondernemen, dat je ook echt de impact zal merken op je leven. En dit is vaak een moeilijke stap, want het betekent dat je uit je comfortzone moet komen, dat je dingen moet ondernemen die je niet gewoon bent maar waarvan je weet dat dat is wat je nodig hebt.
Het betekent ook dat je de schijnbaar comfortabele slachtofferrol achter je laat en overgaat naar actie om jouw geluk zelf te bepalen.
Deze stap vergt moed, maar je zal er dan ook ruimschoots voor beloond worden door het gevoel dat jij écht je eigen geluk bepaalt en niet langer afhankelijk bent van wat er op je pad komt.

Ik raad je aan om echt eens te experimenteren met deze 3 stappen. Ze werken zowel bij kleine als bij grote tegenslagen, en hoe meer je het doet, hoe vlotter het gaat.

Deze 3 stappen hebben echt mijn leven helemaal veranderd. En ik zou het geweldig vinden als dit voor jou ook het geval is!

En stel je vast dat het toch niet zo gemakkelijk is om dit alleen te doen, weet dan dat ik er ben om je te helpen. Via een gratis en vrijblijvend take-off gesprek kijk ik samen met jou waar jij tegenaan loopt en wat ik voor jou kan betekenen.
Interese? Plan zelf je gratis en vrijblijvend take-off gesprek in via deze link https://calendly.com/livingit of stuur een mailtje naar kim@livingit.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *