Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Mijn grootste uitdaging

Om de beste versie van mezelf te worden, bleek mijn grootste uitdaging te zijn om mezelf écht graag te leren zien. Ik was er namelijk achter gekomen dat mezelf graag zien dé sleutel was om zelfvertrouwen te hebben.

Hoe ik meer zelfvertrouwen kreeg

En dat weten is één ding, maar hoe doe je dat dan? Het bleek supereenvoudig en tegelijk aartsmoeilijk te zijn: je moet het gewoon doen.
Oude gewoontes afleren en nieuwe gewoontes aanleren. En komaf maken met de saboteurs (= de gedachten- en gedragspatronen die je ooit gediend hebben maar je nu saboteren).
Een eerste uitdaging hierin was mezelf hulp gunnen. Een eerste teken van mezelf graag zien: komaf maken met de saboteur die me wijsmaakte dat ik ‘mijn eigen problemen moest oplossen’. Ik zou het effectief wel zelf moeten oplossen, niemand kon me zelfvertrouwen in mijn plek geven. Maar ik kon me wel laten ondersteunen door iemand die me kon helpen de saboteurs te ontmaskeren, iemand die me op een veilige manier een push zou geven om uit mijn comfortzone te komen. Iemand die op elk moment, ook als ik het zelf even niet zag, de beste versie van mezelf weerspiegelde. Ik vond een geweldige coach die me deze ondersteuning heeft geboden.

En of ik mijn problemen zelf heb opgelost. En of het me geholpen heeft iemand te hebben om me hierbij te ondersteunen. Ik heb mezelf tijdens dit proces echt leren kennen.

Mijn waarden

Zo heb ik mijn waarden ontdekt, namelijk verbinding, intuïtie, kwetsbaarheid, zorg dragen en doorzettingsvermogen. Ik heb ontdekt dat deze waarden mijn innerlijk kompas zijn: als ze aanwezig zijn, voel ik me goed, ben ik op de goede weg. Dan voelt het juist. Deze waarden kennen, doet me zelfzeker voelen want ik weet dat als ik mijn beslissingen hierop baseer, het altijd goed komt.

Mijn passies

Naast mijn waarden, heb ik ook mijn passies ontdekt: die dingen die mijn hart sneller doen slaan, datgene wat ik kan blijven doen zonder moe te worden. Mensen, en hoe ze functioneren, is één van mijn passies. En ook schrijven, reizen en quality-time doorbrengen met mijn gezin zijn passies van mij.
Als ik bezig ben met mijn passie, voel me zeker en vol zelfvertrouwen.

Mijn kwaliteiten

Tenslotte heb ik geleerd om mijn goede eigenschappen te erkennen en te omarmen. Ik kreeg op een bepaald moment  van mijn coach de uitdaging om een pot te vullen met dingen die ik mooi vond aan mezelf. Dit lijkt evident, maar het bleek absoluut niet gemakkelijk te zijn. Ik blokkeerde gewoon…
Maar ik heb doorgezet. Ik wist immers hoe belangrijk dit was want het waren net deze goede eigenschappen die me zouden helpen mijn dromen te realiseren. En zo heb ik mijn pot volgekregen. Ik begon in te zien dat ik niet alleen mezelf maar ook mijn omgeving een plezier deed door deze positieve kenmerken écht te omarmen. Het was absoluut geen teken van arrogantie zoals ik mezelf graag wijsmaakte (lees hierover meer in mijn blog ‘Wat is zelfvertrouwen?’)

Dit proces heeft mij mezelf echt leren kennen. En het heeft mijn leven veranderd. Twijfels over mezelf houden me niet langer tegen om die dingen te doen die ik wil doen.

I’m living it!

Wil jij ook meer zelfvertrouwen?
Lees dan zeker deze blog over 5 bouwstenen voor écht zelfvertrouwen.
Bovendien kan je ook zelf aan de slag met het werkboek ‘Boost jouw zelfvertrouwen’
Hierin help ik je om stil te staan bij waar jij genoeg van hebt en wat je werkelijk verlangt. Ik leg je uit hoe je kan stoppen met jezelf te saboteren en ondersteun je om acties te bepalen die jou nu helpen om het stuur van je leven in eigen handen te nemen.


Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.


Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *