Heb jij de ‘after-vacation-blues’?

De ‘after-vacation-blues’, of de weemoed die je overvalt na een deugddoende vakantie als je terug aan het werk moet. De weerstand om opnieuw in de dagelijkse stress of sleur (of een combinatie van beiden) terecht te komen. Het gevoel terug over te schakelen naar ‘dat wat moet’ tegenover dat wat je wil.

Ik ken het maar al te goed want ik heb jaren last gehad van de ‘after-vacation-blues’. Ik begon maanden op voorhand af te tellen naar mijn vakantie, het leken de enige weken in het jaar waarin ik de stress echt kon loslaten en voor mezelf kon kiezen. En als het einde van de vakantie naderde, begon de weerzin om terug te gaan werken steevast de kop op te steken. Mijn eerste werkdag vertrok ik dan ook meestal met lood in mijn schoenen, en ’s avonds kwam ik steevast thuis met een stevige portie hoofdpijn.

Was mijn job dan zo verschrikkelijk? Nee, helemaal niet. Maar het was niet mijn levensdoel of mijn passie. En bovendien botste mijn job op sommige vlakken erg met waarden die voor mij uitermate belangrijk waren, en hoe hard ik dat ook probeerde negeren, het wrong.
Daarnaast was er ook een probleem met de manier waarop ik mijn job uitvoerde. Ik maakte mezelf namelijk graag wijs dat ik voor alles en iedereen verantwoordelijk was en nam daardoor veel te veel hooi op mijn vork. Dat in combinatie met erg hoge verwachtingen ten opzichte van mezelf (fouten maken dat hoorde er niet bij) zorgde natuurlijk voor een ongezonde dosis stress.

En al deze ingrediënten samen veroorzaakten mijn ‘after-vacation-blues’.

Tot ik mezelf de vraag begon te stellen of dit nu echt het leven was. 3 weken per jaar waarin je echt jezelf kan zijn en doen wat je echt wilt, en 49 weken waarin je doet wat je denkt dat moet en krabbelt om overeind te blijven. Ik werd er alleszins niet bepaald gelukkig door.

Ik werd zelfs zo ongelukkig dat ik besloot om het roer om te gooien en mijn geluk in eigen handen te nemen. Door niet meer te doen wat ik dacht dat moest en te kiezen voor mezelf en wat ik wilde.
Ik zei mijn job (en gouden kooi) vaarwel en startte als coach en psycholoog, één van mijn dromen die stof lag te vergaren.

En sindsdien heb ik ook afscheid genomen van de ‘after-vacation-blues’. 

Kijk ik nog uit naar mijn vakantie? Ja, natuurlijk. En ik kan er nu NOG meer van genieten, omdat ik me veel beter in mijn vel voel en minder stress ervaar. En als het einde van de vakantie in zicht komt, dan begint mijn enthousiasme om terug aan de slag te gaan opnieuw te borrelen. Want tijdens mijn vakantie krijg ik altijd nieuwe ideeën, inzichten en inspiratie waarmee ik met plezier aan de slag ga.

Weet je, …., dit is het leven volgens mij. Doen wat jij wil, wat je graag doet, wat je goed kan, waar je passie en je levensdoel ligt. Doen waarvoor jij gemaakt bent. En niet gaan werken omdat het moet.

Wil jij ook een andere weg inslaan? Wil je écht leven?
Contacteer me dan op kim@livingit.be voor een gratis en vrijblijvend take-off gesprek waarin ik samen met jou onderzoek wat jij nodig hebt en wat ik voor je kan betekenen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *