3 stappen om je comfortzone te vergroten

In de blog ‘Leef jij vanuit oude pijnen?’ vertelde ik je over hoe de oude pijnen uit ons verleden, vaak zonder dat we er ons bewust van zijn, ons leven blijven bepalen. In deze blog vertel ik je hoe je kan loskomen van deze oude pijnen en je comfortzone kan vergroten.

Het is dus zo dat de realiteit die jij als kind hebt gekend, vaak bepaald wat jouw comfortzone is. Zelfs al was de realiteit een onveilige of onaangename situatie, je blijft er vaak onbewust naar terugkeren.

Denk maar aan het trieste fenomeen waarbij mensen die als kind te maken krijgen met geweld als volwassene ook vaak in gewelddadige relaties terecht komen. Dit is wat ze gewoon zijn, dit is hun comfortzone, hoe wrang het ook mag klinken.

Er zijn natuurlijk ookminder extreme voorbeelden: als je bv. als kind weining erkenning en waardering kreeg, dan kan het zijn dat situaties waarin je die erkenning wel krijgt, buiten jouw comfortzone vallen. Met als gevolg dat je bv. Moeilijk om kan met het krijgen van complimentjes of de neiging hebt om datgene waar je goed in bent, te minimaliseren.

Het is dus echt belangrijk om te leren hoe jij je comfortzone kan vergroten als je je leven niet wil laten bepalen door je oude pijnen.

Ik geef je dan ook graag 3 stappen die jij kan ondernemen om je comfortzone te vergroten:

STAP 1: Bewustworden van je geautomatiseerde gedachten- en gedragspatronen

Vooraleer je je comfortzone kan uitbreiden, is het natuurlijk belangrijk om goed te weten hoe je huidige comfortzone eruit ziet.
Wat zijn jouw geautomatiseerde gedrags- en gedachtenpatronen die je tegenhouden om het leven te leiden waar jij van droomt? Waar en hoe saboteer jij je eigen geluk zonder dat je het beseft?
Misschien heb jij wel de neiging om je voor alles wat er maar fout loopt schuldig te voelen. Of misschien denk je dat jij pas graag gezien wordt als je altijd ja zegt tegen anderen en daardoor je eigen behoeften negeert. Of ben jij eerder iemand die zichzelf pas voldoening gunt als alles perfect in orde is, waardoor de voldoening vaak niet komt of je jezelf eerst tot het uiterste moet dwingen?
Allemaal voorbeelden van zelfsabotage die frequent voorkomen en waar we ons vaak niet bewust van zijn.
Eens je zicht hebt op hoe die patronen er voor jou uitzien, zet je al een hele cruciale stap. Want niet alleen weet je zo waar je kan aan werken om verandering te realiseren, bovendien verliezen deze patronen al een deel van hun kracht door zichtbaar te worden, omdat je beseft dat het helemaal niet klopt. Want je WEET dat je niett voor alles de verantwoordelijkheid draagt en je je dus ook niet voor alles schuldig hoeft te voelen. Of je WEET dat je ook liefde waard bent als je eens voor jezelf kiest.
Tenslotte wordt door deze bewustwording vaak ook duidelijk hoe hard deze patronen je leven beïnvloeden. En dat is vaak niet leuk om in te zien, maar net deze confrontatie maakt kracht en moed vrij om er écht iets aan te veranderen.

STAP 2: Erkennen van je oude pijn

Die kracht en moed kan je gebruiken voor stap 2: het erkennen van je oude pijn. Want eens je je saboterende patronen hebt ontdekt, is het belangrijk om ook de oude pijn die aan de basis ligt, te erkennen. Door inzicht te verwerven in de oorzaak van deze pijn en jezelf erkenning te geven voor het feit dat dit terecht pijn doet, geef je jezelf ruimte om deze oude pijn los te laten. En meestal wil dit niet  zeggen dat je diepgaand moet gaan graven in je verleden en alles haarfijn moet begrijpen. Het gaat meer om het toelaten van datgene wat je eigenlijk al weet en ruimte geven aan de emoties die hiermee gepaard gaan en vaak lange tijd onderdrukt werden. Dit is geen eenvoudige stap, omdat we net al heel lang die pijn proberen weg te duwen. Maar het resultaat is vaak een erg bevrijdend gevoel dat gepaard gaat met ruimte en daadkracht om jezelf eindelijk datgene te gunnen wat je echt nodig hebt. En dit komt weer erg goed van pas bij de 3de stap.

STAP 3: Tijd voor actie

Nu je je saboterende patronen kent en afscheid hebt genomen van de oude pijn die hiervan aan de basis ligt, is het belangrijk om op zoek te gaan naar nieuwe gedrags- en gedachtenpatronen die je wél dienen. Je gaat hierbij letterlijk stoppen met datgene te doen wat je al jaren gewoon bent en jezelf nieuw gedrag aanleren.
Ben je bv. gewoon om altijd ja te zeggen als iemand je hulp vraagt ok al negeer je daarmee je eigen behoeften, dan ga je stap voor stap leren om nee te zegen. Ben je iemand die nooit hulp vraagt door de beperkende overtuiging dat hulp vragen een teken van zwakte is, dan ga je stap voor stap leren om hulp te vragen.
En dit gaat niet vanzelf, je zal jezelf echt moeten forceren om in te gaan tegen je oude gewoontes. Want zelfs al zet je mini-stapjes, het zal je helpen naar de verandering die je verlangt. Volhouden is veel belangrijker dan hoe groot je stappen uit je comfortzone zijn. Want als je consequent mini-stapjes blijft zetten, zal je nieuw gedrag aanleren en zal je comfortzone uiteindelijk uitbreiden.

Zo, dit zijn de 3 cruciale stappen om je comfortzone te vergroten en niet langer je leven te laten bepalen door oude pijnen.
Je zal zelf misschien ook al bedacht hebben dat dit geen 3 stappen zijn die je even in een handomdraai afwerkt. Het vergt wel degelijk tijd, inspanning en moed om dit te doen. Anderzijds is het wel zo dat je niet tot het einde van de rit hoeft te wachten voor je resultaat ziet. Het is een investering in jezelf die heel snel loont!

Heb jij genoeg van het feit dat jouw leven bepaald wordt door oude pijn en wil je jezelf niet langer saboteren? Ben je klaar om jouw comfortzone te vergroten en je leven vorm te geven zoals jij het wil? Neem dan vandaag jouw eerste actie! Mail me via kim@livingit.be voor een gratis en vrijblijvend take-off gesprek waarin ik samen met jou op zoek ga naar wat jij hiervoor nodig hebt.
En niet vergeten dat het een goed teken is als je dit spannend vindt, want dat wil zeggen dat je uit je comfortzone stapt, and that’s the place where magic happens!!

2 gedachten aan “3 stappen om je comfortzone te vergroten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *