Hoe krijg je meer zelfvertrouwen?

Mijn grootste uitdaging

Om de beste versie van mezelf te worden, bleek mijn grootste uitdaging te zijn om mezelf écht graag te leren zien. Ik was er namelijk achter gekomen dat mezelf graag zien dé sleutel was om zelfvertrouwen te hebben.

Hoe ik meer zelfvertrouwen kreeg

En dat weten is één ding, maar hoe doe je dat dan? Het bleek supereenvoudig en tegelijk aartsmoeilijk te zijn: je moet het gewoon doen.
Oude gewoontes afleren en nieuwe gewoontes aanleren. En komaf maken met de saboteurs (= de gedachten- en gedragspatronen die je ooit gediend hebben maar je nu eerder saboteren). Een eerste uitdaging hierin was mezelf hulp gunnen. Een eerste teken van mezelf graag zien: komaf maken met de saboteur die me wijsmaakte dat ik ‘mijn eigen problemen moest oplossen’. Ik zou het effectief wel zelf moeten oplossen, niemand kon me zelfvertrouwen in mijn plek geven. Maar ik kon me wel laten ondersteunen door iemand die me kon helpen de saboteurs te ontmaskeren, iemand die me op een veilige manier een push zou geven om uit mijn comfortzone te komen. Iemand die op elk moment, ook als ik het zelf even niet zag, de beste versie van mezelf weerspiegelde. Ik vond een geweldige coach die me deze ondersteuning heeft geboden.

En of ik mijn problemen zelf heb opgelost. En of het me geholpen heeft iemand te hebben om me hierbij te ondersteunen. Ik heb mezelf tijdens dit proces echt leren kennen.

Mijn waarden

Zo heb ik mijn waarden ontdekt, namelijk verbinding, intuïtie, kwetsbaarheid, zorg dragen en doorzettingsvermogen. Ik heb ontdekt dat deze waarden mijn innerlijk kompas zijn: als ze aanwezig zijn, voel ik me goed, ben ik op de goede weg. Dan voelt het juist. Deze waarden kennen, doet me zelfzeker voelen want ik weet dat als ik mijn beslissingen hierop baseer, dat het dan goed komt.

Mijn passie

Naast mijn waarden, heb ik ook mijn passies ontdekt: die dingen die mijn hart sneller doen slaan, datgene wat ik kan blijven doen zonder moe te worden. Mensen, en hoe ze functioneren, dat is mijn passie. Als ik bezig ben met mijn passie, voel me zeker en vol zelfvertrouwen.

Mijn positieve eigenschappen

Tenslotte heb ik geleerd om mijn goede eigenschappen te erkennen en te omarmen. Ik kreeg op een bepaald moment  van mijn coach de uitdaging om een pot te vullen met dingen die ik mooi vond aan mezelf. Dit lijkt evident, maar het bleek absoluut niet gemakkelijk te zijn. Ik blokkeerde gewoon…
Maar ik heb doorgezet. Ik wist immers hoe belangrijk dit was want het waren net deze goede eigenschappen die me zouden helpen mijn dromen te realiseren. En zo heb ik mijn pot volgekregen. Ik begon in te zien dat ik niet alleen mezelf maar ook mijn omgeving een plezier deed door deze positieve kenmerken écht te omarmen. Het was absoluut geen teken van arrogantie zoals ik mezelf graag wijsmaakte (lees hierover meer in mijn blogpost ‘Wat is zelfvertrouwen?’)

Dit proces heeft mij mezelf echt leren kennen. En het heeft het mijn leven veranderd. Twijfels over mezelf houden me niet langer tegen om die dingen te doen die ik wil doen.

I’m living it!

Krijg ook meer zelfvertrouwen!

Wil jij jezelf ook beter leren kennen? Wil jij weten wat jouw waarden en passies zijn en wil je jouw positieve eigenschappen zonder oordeel over jezelf omarmen? Schrijf je dan in voor de gratis Confidence Booster en ontvang 5 dagen een werkboek met uitdagende oefeningen en prikkelende vragen rond deze thema’s. Werk actief aan jezelf en je krijgt meer zelfvertrouwen als resultaat! Veel succes en vooral have fun!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *