Ik kom het zo vaak tegen.
Schuldgevoel.
A devil in disguise.
Vermomd als beste vriend.
Vermomd als datgene wat van jou een ‘goed mens’ maakt.
Maar hoe goed de vermomming ook is, eronder zit nog steeds een duivel.
Want:
SCHULDGEVOEL LEVERT JE NOOIT IETS OP.
En hoewel ik heel voorzichtig ben met het gebruik van woorden als nooit en altijd, gebruik ik het hier vol overtuiging.
Nooit.
Integendeel.
Schuldgevoel is een gigantische energievreter. En een moordenaar van zelfvertrouwen.
Schuldgevoel legt je lam, doet je verdrinken, maakt je zwak.
Ja maar…het is toch belangrijk om stil te staan bij de impact van jouw gedrag op anderen? Het is toch belangrijk om als je fouten maakt die negatieve gevolgen hebben voor anderen dat je hierbij stil staat en verantwoordelijkheid neemt voor je daden?
En dan antwoord ik opnieuw vol overtuiging ja. Absoluut!
Maar schuldgevoel helpt je hier niet bij. Want het besef dat je iets gedaan hebt dat je beter niet had gedaan, het besef dat je anderen geraakt hebt op een manier waar je je niet goed bij voelt, komt VOOR je je schuldig gaat voelen.
En als je echt iets gedaan hebt waar je spijt van hebt, dan helpt dit besef je om actie te ondernemen en je verantwoordelijkheid op te nemen, terwijl schuldgevoel je je alleen maar slecht doet voelen, je energie wegvreet en zorgt dat je nog veel minder kan zijn wie je graag wil zijn.
En dit geldt als je effectief iets gedaan hebt waar je spijt van hebt.
Dan heb ik het nog niet over de ontelbare keren dat mensen zoals jij zich schuldig voelen zonder reden. Voor dingen waar ze helemaal niets aan kunnen veranderen. Of voor veronderstellingen die misschien helemaal niet kloppen met de werkelijkheid.
Want ik merk dat je schuldig voelen bijna verslavend is. Soms lijkt het alsof we niet meer zonder kunnen, en we onbewust op zoek gaan naar dingen om ons schuldig over te kunnen voelen.
‘Had ik maar meer dit’ of ‘had ik maar minder dat’ of ‘als ik toen niet dit of dat’….
Want op die manier voeden we de onderliggende belemmerende overtuiging in ons hoofd dat we niet veel waard zijn, dat we niets goed kunnen doen, dat we geen liefde waard zijn.
Een typisch patroon bij people pleasers: mensen die extreem zorg dragen voor anderen om zo aan zichzelf te bewijzen dat ze liefde waard zijn.
Om vervolgens, ondanks dat ze al zoveel geven aan anderen, toch weer redenen te vinden om zich schuldig te voelen dat het niet goed genoeg is, en op die manier voor zichzelf te bevestigen dat ze die liefde toch niet waard zijn.
Een vicieuze cirkel van leugens die we onszelf wijsmaken en die ons vaak diep ongelukkig maakt.
Ik heb er zelf heel lang rondjes in gelopen. En weet dus heel goed wat het met je doet.
En ik weet ondertussen ook dat het zo niet hoeft te zijn. Dat jij zelf kan kiezen om uit die cirkel te stappen.
Ik weet dat je kan leren om jezelf graag te zien zodat je weet dat jij liefde waard bent, zonder dat je jezelf daarvoor continu moet bewijzen.
Ik heb afscheid genomen van schuldgevoel. Omdat het me niets bijdraagt. Omdat het me ongelukkig maakt. Omdat schuldgevoel me niet de beste versie van mezelf laat zijn, en ik daardoor ook niet het beste van mezelf kan geven aan anderen.
En dat kan ik ook aan jou leren.
Niet op 1 2 3 en niet zonder moeite. Daar ben ik eerlijk in.
Want als je echte verandering wil, zal je aan die onderliggende overtuiging dat jij geen liefde waard bent moeten werken. En dat is niet gemakkelijk. Maar het is wél mogelijk.
Met als resultaat dat jij door het leven gaat met onvoorwaardelijke liefde voor jezelf.
Zonder schuldgevoel.
Zonder people pleasen.
Maar helemaal zoals je echt bent.
Zodat jij kan geven aan anderen wat je zo graag wil geven. En ook terugneemt wat jij nodig hebt om altijd te kunnen blijven geven.
Zodat jij weet wat je waard bent zonder hiervoor continu bevestiging nodig te hebben van anderen. Waardoor je die waarde ook helemaal kan delen met je omgeving en de wereld.
Wil jij met jouw schuldgevoel aan de slag?
Dan is de Hou Van Jezelf-workshop de ideale plek om jouw eerste of volgende stap naar meer zelfliefde te zetten. Meer info vind je via deze link.
Eén gedachte over “Is schuldgevoel jouw beste vriend?”