Vrijdag 23/3/2018 kwam ik als (life) coach aan het woord tijdens een debat over life coaching in het programma Hautekiet op Radio 1. Wat ik hoorde gaf op zich een mooie weergave van wat ik dagelijks in de praktijk zie gebeuren. Wat ik miste was de nuancering in het verhaal die echt wel moet gemaakt worden. Ik kreeg in het programma maar een beperkte spreekkans, dus zorg ik voor mijn eigen podium via dit artikel.
Er hangt een negatieve bijklank aan het beroep van (life) coach. En terecht. Want er is wel degelijk heel wat ruis op het beroep. Iedereen die dit wil kan zich (life) coach noemen. En als iets kan, dan mag je zeker zijn dat het gebeurt. Dan krijg je effectief mensen die ontdekken dat ze goed kunnen luisteren en zichzelf hierdoor (life) coach noemen. En dat is niet ok. Een coach is NIET gewoon iemand die goed naar je kan luisteren en zegt ‘ik begrijp je’. Een coach is NIET iemand die je goede raad geeft omdat hij/zij het ook al eens heeft meegemaakt (of er toevallig een boek over gelezen heeft)….
Wat doet een (life) coach nu eigenlijk?
Een coach is iemand die je een spiegel voorhoudt. Zowel een spiegel van alle mogelijkheden die in jou zitten en die je niet kan of wil zien. Als een spiegel van alle bullshit die je jezelf wijsmaakt waarom iets niet kan, of mag of mogelijk is. En wat je ziet in die spiegel is vaak niet leuk of gemakkelijk, maar écht confronterend. Want het is datgene wat je wil en wat je weet dat mogelijk is, maar wat er tegelijkertijd voor zorgt dat het angstzweet losbarst omdat het zo veraf is van wat jij gewend bent om te doen.
Coaching is niet voor ‘de zwakken’ of ‘de mensen die hun problemen niet zelf kunnen oplossen’, coaching is voor mensen die durven hun leven in handen te nemen en écht hun volle potentieel te benutten en te doen wat nodig is om het leven te leiden waar zij naar verlangen.
Om een ander leven te leiden dan datgene wat je gewend bent, moet je dingen doen die je niet gewend bent. Je kan je leven niet wezenlijk veranderen door hetzelfde (of een nuance van hetzelfde) te blijven doen. Je moet uit je comfortzone komen.
En daar dient een coach als jouw partner. Want het is écht niet evident om dit alleen te doen. Je hebt immers doorheen je leven zoveel overtuigingen en belemmeringen opgebouwd die, letterlijk, zo diep ingebakken zitten in je hersenen, dat je heel moeilijk alleen daar voorbij kan kijken. Misschien lukt het je enkele keren, maar op het moment dat je het echt nodig hebt om die stappen te zetten die er voor jou toe doen, is de kans meer dan groot dat je vervalt in je oude gewoontes. En dat is niet meer dan normaal, want deze oude gewoontes zitten ingeprent in je oerbrein (het oudste deel van onze hersenen dat gezorgd heeft voor onze overleving) dat onafhankelijk van het meer ontwikkelde deel van ons brein (de prefrontale cortex) een proces in gang zet waardoor je lichaam zich automatisch klaarmaakt voor een gevaarlijke situatie. En ook letterlijk zorgt voor het angstzweet, de verhoogde hartslag, de gespannen spieren,… Op dat moment word jij gegijzeld door je oerbrein en een coach leert je bewust te worden van wat er gebeurt en hoe je hiermee op een andere manier kan omgaan.
Het is dus echt meer als wat praten of filosoferen over het leven. Het is hard werk, het is trainen, het is doorbijten, het is transformeren. En net daardoor geeft het ongelooflijk veel voldoening en loont het zo hard de moeite.
Voor wie is een (life) coach nuttig?
Voor iedereen! Want iedereen heeft wel iets dat hij/zij nog te ontdekken heeft over zichzelf. Iedereen maakt zichzelf nog wel iets wijs en heeft dromen die hij/zij wel zou willen verwezenlijken maar die te ver uit de comfortzone zijn om er gewoon voor te gaan.
Herken je jezelf in één van onderstaande uitspraken, dan is coaching zeker iets wat jou kan verder helpen:
- Heb jij het gevoel dat er veel meer mogelijk is voor jou dan wat er nu uitkomt?
- Voel je dat je op bepaalde vlakken in je leven vastloopt en zie je niet hoe je verder kan?
- Heb je het idee dat je wel weet wat je wil maar loopt het zweet al van je voorhoofd als je er nog maar aan denkt om dat ook in actie om te zetten?
- Of heb je helemaal geen idee van wat jij eigenlijk wil en denk je dan maar ‘het zal wel goed zijn zoals het is’?
Hoe weet ik of een coach kwalitatief is?
Dit zijn de elementen die volgens mij cruciaal zijn om een kwalitatieve coach te kunnen zijn:
- Een kwalitatieve basisopleiding
Dit betekent dus een erkende opleiding met het nodige aantal opleidingsuren. (Of een opleiding erkend is, kom je te weten via de beroepsfederatie voor coaches, ICF).
Coachen is niet zomaar wat praten en luisteren, er komen veel meer vaardigheden bij kijken die je ook echt moet aanleren en oefenen. Hiervoor is een degelijke opleiding echt wel een must. - Ervaring met uit de eigen comfortzone treden
Je kan geen goede coach zijn als je niet weet hoe het voelt om écht buiten je comfortzone te treden en dingen te doen die jezelf en je leven transformeren. Enkel zo weet je hoe dit voelt en wat je eigen coachee doormaakt en waar je coachee je het hardst nodig heeft. Voor mij moet elke coach voldoende uren ook zelf gecoacht worden.
Vraag aan je coach naar zijn/haar eigen ervaringen met coaching en wat de impact hiervan was op zijn/haar leven. - Kennis van het begin en einde van het eigen vakgebied
Als coach moet je weten wat binnen je vakgebied valt, en wat niet meer. Psychotherapie, coaching en consulting zijn 3 vakgebieden die nauw aansluiten op elkaar maar wel elk hun eigenheid hebben en een ander doel dienen. Als coach moet je weten wanneer je moet doorverwijzen.Vraag je coach hoe hij/zij hiertegenover staat. Vraag naar wanneer hij/zij vindt dat je best geholpen wordt door een collega met een andere expertise en hoe hij/zij dit aanpakt.
- Het moet klikken.
En dat is misschien nog de allerbelangrijkste. En het moet niet enkel klikken, je moet je ook echt veilig voelen. Of minstens voelen dat je, op termijn, je je echt veilig kan voelen bij je coach. Want dat heb jij nodig om de stappen te zetten buiten je comfortzone. Vraag daarom een gratis proefsessie, volg je coach via nieuwsbrieven, blogs, of andere dingen die je coach aanbiedt.
En vertrouw op je intuïtie. Durf te voelen of deze persoon iets voor jou kan betekenen en heb je twijfels, bespreek ze dan met je coach. Stel de vragen die jij wil stellen en luister naar wat de antwoorden van je coach met je doen. Vertrouw op jezelf! En klikt het niet, probeer dan iemand anders. De meeste coaches bieden gratis proefsessies aan, maak er gebruik van!
Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.
Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.
Eén gedachte over “Wat is (life) coaching?”