De kracht van visualisatie: leer houden van jezelf

Wat is visualisatie?

Visualiseren betekent dat je beelden creëert in je hoofd. Je maakt een film, maar dan wel eentje waarbij jij de regisseur én de hoofdrolspeler bent! Zo creëer je je eigen realiteit.


Visualisatie is krachtig om verschillende redenen:
het vormt je gedachten: door te focussen op positieve beelden, train je je brein om positiever te denken

het beïnvloedt hoe je je voelt: door positieve situaties te visualiseren, zal je automatisch ook bijhorende positieve gevoelens ervaren

het helpt bij het bereiken van doelen: door je doelen te visualiseren, maak je deze veel concreter en motiveer je jezelf om de nodige acties te ondernemen

Visualisatie is dus ook een erg krachtige tool om te leren om een positiever beeld van jezelf te ontwikkelen en jezelf meer te waarderen.

Hoe werkt visualisatie?

Eerst en vooral is het belangrijke om een rustige omgeving te creëren. Zet je even apart op een rustig plekje waar je niet gestoord wordt. Neem een aantal keer diep adem.

Stel je vervolgens een positieve situatie voor. Als je wil leren om meer te houden van jezelf, zijn volgende visualisatie-oefening heel waardevol:

  • visualiseer je Kleine Ik: maak vanuit je volwassen ik contact met een jongere versie van jezelf en bied je Kleine Ik troost en erkenning.
  • visualiseer je Oude wijze ik: verbind met een oudere, wijze versie van jezelf die zijn/haar leven al geleid heeft en alle levenslessen al geleerd heeft
    Je kan dit alvast even uitproberen met deze mini-visualisatie!
  • visualiseer je Future Me: ga in gesprek met een toekomstige versie van jezelf (bv. binnen 5 of 10 jaar) die de doelen en dromen die jij nu hebt al gerealiseerd heeft

Belangrijk bij visualisatie is om het beeld zo levendig mogelijk te maken. Dit kan je doen door je zintuigen helemaal open te zetten in je visualisatie. Welke sensaties voel je, welke geuren reuk je, welke geluiden hoor je, welke kleuren zie je,….

Focus vervolgens ook op wat je tijdens je visualisatie voelt in je lichaam en welke emoties je opmerkt.

Laat je verbeelding zoveel mogelijk spreken, je hoeft niets te forceren, laat maar komen wat wil komen.

Wat zijn de voordelen van visualisatie?

Visualisatie is, zeker met wat oefening, een heel erg krachtige tool om jezelf te helpen groeien met heel wat voordelen:

  • het verhoogt je zelfvertrouwen en zelfliefde: je creëert positieve gedachten over jezelf zodat je met een positieve bril naar jezelf en het leven kan kijken.
  • het vermindert stress: visualisatie is een vorm van mindfulness waarvan wetenschappelijk bewezen is dat het je stressniveau reduceert en je mentale gezondheid positief beïnvloedt.
  • het helpt je om je doelen te bereiken en dromen te realiseren: visualiseren van hoe het zal zijn als je je doelen bereikt hebt, geeft je heel wat positieve energie om de nodige acties en stappen uit je comfortzone te zetten om ook in de realiteit jouw droom te realiseren!

Tips voor succesvol visualiseren

  1. Oefen regelmatig
    Visualiseren is op zich niet zo moeilijk. De grootste uitdaging ligt erin om alles even te kunnen loslaten en je verbeelding zijn gang te laten gaan. Hoe meer je dit oefent, hoe makkelijker het zal gaan!
  2. Wees geduldig
    Je hoeft zeker niet te panikeren als het niet direct lukt. Voel je dat je vastloopt, neem dan nog eens een aantal keer diep adem en probeer zoveel mogelijk tot rust te komen. Iedereen heeft verbeelding, als je blijft oefenen zal het uiteindelijk lukken!
  3. Schakel een professional in
    Vind je het toch echt moeilijk? Dan loont het zeker de moeite om een professional in te schakelen die je kan ondersteunen bij het visualiseren.
    Visualisatie is een tool die ik zowel in het VIP traject Hou Van Jezelf als in mijn individuele sessies met cliënten erg vaak gebruik.
    Ook al denken cliënten vaak vooraf dat ze dit niet zullen kunnen, zijn ze telkens weer tevreden en verbaasd over de impact die de visualisatie-oefening op hen heeft.

Visualisatie is dus een heel erg krachtige tool die jou kan ondersteunen om meer te leren houden van jezelf.
Het verhoogt je zelfvertrouwen en zelfliefde, vermindert je stress en helpt je om je doelen en dromen te realiseren.
Het vraagt soms wat oefening, maar met wat geduld kan je echt mooie resultaten bereiken. Natuurlijk kan je ook altijd een professional inschakelen die jou hierbij kan ondersteunen.

Wil je graag eens proeven van visualiseren?
In de online workshop ‘Hou Van Jezelf’ leer je niet alleen de bouwstenen kennen om jezelf écht graag te leren zien, je gaat ook actief aan de slag met oa. visualisatie om te werken aan jouw zelfliefde.
Meer info over de volgende workshop vind je via deze link!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *