Leef jij vanuit oude pijnen?

Wist je dat bij veel mensen een groot deel van hoe ze in het leven staan en de keuzes die ze maken bepaald wordt door overtuigingen die ze zich eigen gemaakt hebben in hun kindertijd?
Als kind worden we geboren met een oprecht vertrouwen in de wereld en geloven we dat datgene wat we horen en ervaren in onze omgeving de waarheid is. Al snel internaliseren we de overtuigingen en meningen van onze omgeving waardoor het onze eigen waarheden worden.

En daar is niets mis mee als die waarheden ons van dienst zijn en ons helpen om een gelukkig en voldaan leven te leiden. Maar jammer genoeg internaliseren we vaak ook een heleboel beperkende overtuigingen tijdens onze kindertijd. Overtuigingen die ons niet helpen om het leven te leiden waar we van dromen. Denk maar aan overtuigingen zoals ‘ik ben niet goed genoeg’, ‘ik ben niet veel waard’, ‘bij mij mislukt alles’, ‘ik ben lelijk’,…
Deze overtuigingen zijn vaak het gevolg van situaties in het verleden waarin we gekwetst werden en waarin we ons onveilig voelden.  Wanneer we als kind geconfronteerd worden met onveilige situaties, zal ons brein automatisch op zoek gaan naar copingsmechanismen: manieren om met de onveilige situatie om te gaan. Zo ontstaan beperkende overtuigingen en bijhorend automatisch copingsgedrag.

Een voorbeeld:

Een kind dat geconfronteerd wordt met een gebrek aan liefde van een ouder, ervaart dit als een zeer onveilige situatie. Het brein zal op zoek gaan naar een verklaring voor de situatie, zoals de overtuiging van het kind dat het niet waard is om graag gezien te worden. Raar maar waar biedt deze overtuiging een (fake) veiligheid aan het kind, want op deze manier heeft het een oorzaak voor de onveilige situatie gevonden en kan het op zoek gaan naar manieren om hiermee om te gaan. Zo ontstaat copingsgedrag, en dit kan bv. zijn door extreem zijn best te gaan doen om zo toch waardevol te zijn (de basis van people pleasen).

Hoe onveiliger je ervaringen als kind, hoe sterker de beperkende overtuigingen en het bijhorende copingsgedrag ingeprent worden in je hersenen.

En hoe meer je als volwassene beïnvloed zal worden door je oude pijnen. Want deze verbindingen in je hersenen blijven aanwezig en blijven je denken en doen bepalen zolang je er niet actief mee aan de slag gaat.
Met als gevolg dat het kan zijn dat jouw leven zonder dat je het goed beseft bepaald wordt door jouw oude pijn uit je kindertijd, ook al heb je die situatie misschien helemaal achter je gelaten en hard gewerkt om jouw leven op jouw manier vorm te geven. 

De waarheid die jij als kind gekend hebt, en de pijn die ermee gepaard gaat, is jouw comfortzone. Dit is wat jij gewend bent, waar je vertrouwd mee bent, en waar je automatisch, zonder het te beseffen, terug naar op zoek gaat.

En het is natuurlijk erg vervelend als je comfortzone een situatie is waarin jij je onveilig en gekwetst voelt en je daardoor onbewust blijft terugkeren naar deze onveilige situatie…

Het verklaart waarom je soms het gevoel kan hebben dat je cirkeltjes draait in het leven en nooit echt komt op het punt waar jij je echt voldaan en gelukkig voelt. Hoe hard je ook je best doet.

Het goede nieuws is dat dit niet zo hoeft te blijven.

Jij kan afscheid nemen van je oude pijnen en de bijhorende overtuigingen en daardoor jouw eigen keuzes maken, gebaseerd op wat jij écht wil.

En jij kan uit jouw comfortzone komen en nieuwe gewoontes aanleren die je wél dienen en je helpen om het leven te leiden waar jij van droomt.

Hoe je dit doet, vertel ik je in een volgende blog.

Heb je door het lezen van deze blog ingezien dat jouw leven beïnvloed wordt door je oude pijn en wil je hiermee aan de slag? Neem dan zeker contact met me op voor een gratis en vrijblijvend take-off gesprek waarin ik samen met jou op zoek ga naar wat jij hiervoor nodig hebt.

Eén gedachte over “Leef jij vanuit oude pijnen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *