5 bouwstenen voor écht zelfvertrouwen

“Ik ben mezelf kwijt.”
“Ik weet niet wat ik wil, ik weet alleen nog wat ik niet wil.”
“Ik twijfel aan alles en vooral aan mezelf, ik zal nooit echt gelukkig worden.”

Het zijn uitspraken die ik al te vaak hoor.
En vaak komt er dan nog bij:
“Ik wil het zo graag anders doen, maar weet niet hoe.”

Herken je dit?
Dan ben je op de juiste plaats, want hieronder geef ik je 5 cruciale bouwstenen om écht zelfvertrouwen te krijgen zodat je het leven kan leiden dat jij écht wil.

Hier gaan we!

1. Leer jezelf onvoorwaardelijk graag zien
En dat is voor velen meestal direct een klepper van formaat. Want hoe evident we het ook vinden om de mensen rondom ons onvoorwaardelijk graag te zien, zo raar voelt het vaak om dat ook voor onszelf te doen.
En toch is het razend belangrijk. Want als je jezelf onvoorwaardelijk graag ziet:
– dan ben je mild voor jezelf
– verlies je jezelf niet in schuldgevoel
– zorg je voor jezelf en gun je jezelf wat jij nodig hebt om je goed in je vel te voelen
– geef je jezelf de ruimte om fouten te maken en gebruik je fouten om te leren en te groeien (en niet om jezelf naar beneden te halen)
– …

En zo kan ik nog wel even verder gaan met het opsommen van voordelen van jezelf onvoorwaardelijk graag te leren zien.
En misschien denk je nu wel ‘ja maar, hoe doe je dat dan?’
Wel, ook daar kan ik je een antwoord op geven. Dat doe je door jezelf te leren kennen zoals je echt bent. Door op zoek te gaan naar jouw unieke waarden, datgene wat voor jou echt van belang is. Wat jij nodig hebt om je goed te voelen. Door op zoek te gaan naar jouw passies, datgene wat jou energie geeft, wat je blij maakt, waar je hart sneller van gaat slaan. En door je talenten te (h)erkennen. Datgene waar jij goed in bent, waar jij uniek in bent, waar jij een verschil in kan maken.

En daarnaast leer je jezelf onvoorwaardelijk graag zien door écht zorg te dragen voor jezelf, en door te beseffen dat je enkel echt goed voor anderen kan zorgen als je écht zorg draagt voor jezelf.
Ontdek hier 10 alarmsignalen die aangeven dat je jezelf voorbij loopt.

2. Ontmasker jouw saboteurs
Net zoals ik en alle andere mensen heb jij ongetwijfeld saboterende overtuigingen die je eigenlijk niet van pas komen, maar waar je moeilijk vanaf geraakt. Misschien ben je een people pleaser, iemand die altijd eerst voor anderen zorgt en zichzelf vaak vergeet (ben jij een people pleaser? In deze blog ontdek je waarom het belangrijk is om te leren nee zeggen).
Of misschien ben je een perfectionist die de lat voor zichzelf altijd erg hoog legt. Of misschien heb je de neiging om dingen te ontkennen, te negeren en ben je iemand die vaak dingen uitstelt,…
Iedereen heeft dergelijke patronen, en de rode draad is dat ze automatisch gebeuren, alsof je er geen echte controle over hebt, én dat ze je niet gelukkig maken.

Deze patronen kan je blootleggen, en je kan door systematisch uit je comfortzone te komen en datgene te doen wat je wél gelukkig maakt, je saboteurs de kop indrukken en nieuw gedrag aanleren.

3. Vind je levensdoel
Je levensdoel is datgene wat jij te bieden hebt aan deze wereld, datgene waar jij het verschil kunt én durft te maken. En ik ben er echt van overtuigd dat iedereen van ons, dus ook jij, een levensdoel heeft. Het is alleen iets waar we zelden bij stilstaan. We volgen vaak het pad dat we denken dat we moeten volgen, meestal op basis van de verwachtingen van je ouders, familie, vrienden,… zonder dat we stilstaan en echt op zoek gaan naar wat nu echt jouw unieke pad is.

En toch loont dit de moeite, want eens je je levensdoel gevonden hebt, dan voel je ook dat het stroomt, dan gaat alles veel gemakkelijker en ervaar je bakken voldoening.
In deze blog leg ik je uit hoe jij je levensdoel kan ontdekken.

4. Durf dromen
Het leven wat je echt wil, is het leven waarin jij je dromen realiseert. En vooraleer je een droom kan realiseren, is het belangrijk om jezelf toe te laten om écht te dromen. En dat vinden we vaak moeilijk. Want ‘doe maar normaal’, en ‘blijf maar met je voeten op de grond’ en ‘wees eens wat realistisch’ zijn vaak gehoorde uitspraken.

Hoe kan je jezelf de kans geven om te evolueren naar het leven van je dromen als je jezelf niet eens toelaat om te voelen wat dat dan echt is? Hoe geef je jezelf die ruimte als je al op voorhand uitmaakt dat wat jij verlangt, onmogelijk is?

Jezelf graag zien is hét middel om jouw dromen te realiseren, lees hier waarom!

5. Geef je over aan de flow
In het leven dat jij écht wil, geniet je van elke dag. Leef je in het moment, zonder je zorgen te maken over vroeger of de toekomst. In het leven dat je écht wil, vertrouw je dat je krijgt wat je nodig hebt op het moment dat het nodig is. En besef je dat jij alles in je hebt om met alles wat je krijgt om te gaan en gebruik je tegenslagen als vruchtbare grond om te groeien en jezelf te verrijken.

Ik haalde mijn inspiratie om me te leren overgeven aan de flow uit de 7 spirituele wetten van Deepak Chopra. Dit dunne boekje is mijn steun en toeverlaat en biedt me altijd antwoorden als ik het even niet meer weet.

Dit zijn mijn 5 bouwstenen voor écht zelfvertrouwen.
Een hele boterham zal je denken.
En dat ga ik niet ontkennen.
Maar wel allemaal dingen waar je stap voor stap mee aan de slag kan, actie rond kan ondernemen en snel zal ondervinden dat het resultaat oplevert!

Wil jij ook aan de slag met jouw zelfvertrouwen?
Download dan hier het werkboek ‘Boost jouw zelfvertrouwen’
Hierin help ik je om stil te staan bij waar jij genoeg van hebt en wat je werkelijk verlangt. Ik leg je uit hoe je kan stoppen met jezelf te saboteren en ondersteun je om acties te bepalen die jou nu helpen om het stuur van je leven in eigen handen te nemen.




Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.





Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.

2 gedachten aan “5 bouwstenen voor écht zelfvertrouwen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *