Intuïtie, een vloek of een zegen?

Ik merk dat er nog steeds heel wat misverstanden bestaan omtrent intuïtie.
En dat is ook niet zo verwonderlijk, want het is nog niet zo lang geleden dat psychologen (!) het concept van de ‘homo economicus’ schiepen: hierbij gaat men ervan uit dat de mens een 100% rationele beslissingsmachine is waarbij het verstand alle informatie rationeel kan rangschikken, afwegen en een eenvoudige oplossing formuleren.
Emoties zijn in dit model overbodig en alleen maar storende factoren bij het nemen van beslissingen. Dit merk je vandaag de dag nog steeds op onze werkvloer, hoewel er meer en meer aandacht komt voor intuïtie en emoties, blijven rationele werk- en beslissingsmodellen en leiders die vooral vanuit het hoofd denken nog steeds de maatstaf. 

Hoewel er ondertussen natuurlijk wetenschappelijk bewijs is dat dit niet klopt, en dat de mens eerder een intuïtief wezen is waarbij emoties een doorslaggevende rol spelen in beslissingsprocessen, blijft inuïtie nog steeds een negatief imago met zich meeslepen. Intuïtie wordt nog steeds geassocieerd met zweverig, niet-rationeel en weinig productief.

Met als gevolg dat wij in onze Westerse cultuur (nog steeds) erg weinig worden gestimuleerd om onze intuïtie te ontwikkelen en te leren om in contact te komen met onze intuïtie.
(Wist je trouwens dat het in Azië intuïtie veel meer gewaardeerd wordt en aanzien wordt als een belangrijke eigenschap voor leiders?)

Wil dit dan zeggen dat wij niet intuïtief zijn?
Helemaal niet! Ik kom dagelijks heel intuïtieve mensen tegen, en ben zelf ook erg intuïtief. Intuïtie is trouwens een eigenschap die gepaard gaat met hoogsensitiviteit en hoogbegaafdheid.
Alleen zijn we niet gewoon om op onze intuïtie te vertrouwen, en wordt het, als we het doen, ook niet altijd gewaardeerd. Waardoor we in plaats van te leren vertrouwen op onze intuïtie, het net eerder gaan afleren.

Nochtans heeft het heel wat voordelen om te leren vertrouwen op je intuïtie:

  • Je durft beslissingen nemen die écht kloppen voor jou
    Puur rationeel oplijsten van voor- en nadelen van een beslissing houdt immers geen rekening van de emotionele lading die bij een voor- of nadeel hoort. Het is niet dat is op papier misschien niet zo een nadeel is, dat dit voor jou niet veel meer kan doorwegen.
  • Je hoeft niet dagenlang te twijfelen en te piekeren
    Intuïtie werkt heel snel, je hoeft dus niet ‘lang’ over iets na te denken maar voelt vaak zelfs binnen een fractie van een seconde wat juist is voor jou.
  • Je krijgt extra informatie
    In contact staan met je intuïtie geeft je informatie die ruimer gaat dan je rationele denkprocessen. Denk maar aan situaties waarin je voelt dat er iets scheelt met iemand, of dat iemand liegt, ook al is er geen enkele concrete aanleiding om dat te denken.
  • Intuïtie toont je de weg van je levensdoel
    Wil jij jouw unieke pad naar jouw levensdoel volgen? Dan zal je intuïtie je de weg tonen! Je levensdoel volgen heeft niets met rationele beslissingen of denken te maken, maar situeert zich helemaal in je hart en in wat juist voelt voor jou. Hoe meer je je openstelt voor je intuïtie, hoe meer jij je openstelt voor het pad naar jouw levensdoel.

Leren om te vertrouwen op je intuïtie, is dus zeker en vast een meerwaarde als je verlangt naar een gelukkig en voldaan leven waarin jij je dromen realiseert.

“Ja maar Kim, ik heb al een aantal keer vertrouwd op mijn intuïtie en heb dat duur moeten betalen. Mijn intuïtie is helemaal niet altijd juist!”

Ben je zeker dat dit je intuïtie was? Of bestaat de kans dat jouw saboteurs hier voor iets tussen zaten? Of botste je op de saboteurs van anderen, die dan weer jouw saboteurs hebben getriggerd?
Want dat vind ik persoonlijk de grootste uitdaging met betrekking tot intuïtie: bepalen of het écht intuïtie is, of dat het vermomde saboteurs zijn (en in die valkuil val ik meestal als ik niet voortga op dat allereerste buikgevoel maar toch wat langer begin na te denken).
Als je je intuïtie wil versterken, is het dus evenzeer belangrijk om zich te krijgen op je saboteurs en belemmerende overtuigingen.

En daarnaast is het belangrijk om zicht te krijgen op je ware ik: wie ben jij echt? Wat zijn jouw waarden, passies, talenten, dromen (lees hierover meer in de blog ‘5 bouwstenen voor écht zelfvertrouwen‘)? Hoe beter jij je jezelf kent, hoe meer je jezelf zal durven openstellen voor jouw buikgevoel en hoe meer vertrouwen je zal krijgen om dit ook te volgen.

Inderdaad, hoe beter jij jezelf kent, hoe sterker jij kan vertrouwen op je intuïtie.
En hoe groter jouw zelfvertrouwen wordt!


Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.




Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren

2 gedachten aan “Intuïtie, een vloek of een zegen?”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *