De favoriete maaltijd van jouw saboteurs

Saboteurs, de stemmetjes in ons hoofd die ons dingen doen denken en doen waarvan we ergens weten dat ze ons niet gelukkig maken, maar waar we heel moeilijk afstand van kunnen nemen.

We hebben er allemaal in meerdere of mindere mate wel last van.

Maar weet je wat het favoriete menu is van jouw saboteurs? Waar ze zich mee voeden en wat hen bijgevolg ook in leven houdt?
Saboteurs halen hun ‘bestaansrecht’ uit moeilijke of traumatische ervaringen uit jouw verleden, meestal uit je kindertijd en jeugd.
Ze ontstaan op momenten dat jij een (levens)gevaarlijke situatie ervaart waardoor je brein in overlevingsmodus gaat. Dit wil zeggen dat je prefrontrale cortex (het rationele deel van je verstand) in slaapmodus gaat en je brein en lichaam maar 1 doel hebben: jou in overlevingsmodus brengen. Het normale verwerkinsproces om binnenkomende informatie te verwerken, stopt dan ook op dat moment, waardoor alle informatie die verbonden is aan het trauma (de bijhorende gedachten, emoties, lichamelijke sensaties) zonder verwerking in dezelfde vorm als ze binnenkomen, worden opgeslagen in je brein.
En die informatie rond het trauma of de moeilijke gebeurtenis, blijft (tenzij je er actief mee aan de slag gaat om het te verwerken) voor de rest van je leven in deze vorm zitten.

Ons brein werkt bovendien op basis van associatie. Informatie wordt niet mooi per thema onderverdeeld, zoals in de mapjes op je computer, maar gelinkt aan elkaar op basis van associatie. Zo zijn er miljarden verbindingen in onze hersenen. En dus ook met het traumanetwerk waar ik hiervoor over sprak. Hierdoor zal dit netwerk te pas en te onpas getriggerd worden, waardoor jij opnieuw in overlevingsmodus gaat en je saboteurs wakker gemaakt worden, ook al is het gevaar niet effectief (of in dezelfde mate) aanwezig. 

Heb je soms het gevoel dat je reactie op een situatie buiten proportie is, dat er veel meer in je losgemaakt wordt dan eigenlijk nodig is?
Het gevoel dat je rationeel weet dat het niet nodig is om zo te reageren, maar je gewoonweg niet anders kan? Dan heb jij hoogstwaarschijnlijk zo’n onverwerkt trauma uit je verleden. Je leeft dan eigelijk je leven vanuit je oude pijnen.

En dan is het erg belangrijk om ook hier de nodige aandacht aan te besteden om je saboteurs te overwinnen. Want zolang ze eten krijgen, zal je ertegen moeten blijven vechten. Maar als ze hun favoriete maaltijd verliezen, dan hebben ze geen reden meer tot bestaan en verliezen ze al hun kracht.

Misschien denk je nu ‘ja, mijn saboteurs zijn inderdaad erg actief en ik herken me wel in wat je schrijft, maar ik heb helemaal niet zo’n erge dingen meegemaakt vroeger.’
Weet dan dat je het trauma of de moeilijke ervaring moet bekijken vanuit de leeftijd die je op dat moment had.
Een voorbeeld: je kan als kind een afwezige vader gehad hebben omdat hij een drukke job had. Nu je volwassen bent, besef je dat dit niet betekent dat je vader je niet graag zag en kan je allerhande redenen zien waarom je vader hiervoor gekozen heeft. Of heb je zoiets van ’tja, het was wat het was, dat is verleden tijd.’

Maar als kind heb je die info niet en ervaar je enkel de afwezigheid van je vader. En onvoorwaardelijke liefde van ouders is een basisbehoefte van ieder kind, dus als dit niet aanwezig is, dan zal dit een overlevingsmodus triggeren en zal je als kind manieren zoeken om hiermee om te gaan. Zoals de schuld bij jezelf leggen en denken dat jij niet goed genoeg bent, het niet waard bent, enz. Zo kan bv. de neiging om te people pleasen ontstaan (als ik maar super hard mijn best doe dan zal hij misschien wel meer bij mij willen zijn).
Of misschien had je ouders die je schoolse resultaten erg belangrijk vonden en boos werden als je met mindere punten naar huis kwam. Nu je volwassen bent, besef je misschien dat dit helemaal niet zo belangrijk is en dat je ouders vanuit hun eigen saboteurs reageerden. Maar als kind zie je enkel de realiteit dat je ouders boos worden als je slechte punten hebt. En zo ontstaat de perfectionist: als ik zorg dat alles perfect is, dan ben ik veilig…

Heb jij het gevoel dat er zo’n onverwerkte trauma’s roet komen gooien in jouw geluk en wil je hiermee aan de slag gaan?
Dan is EMDR-therapie misschien wel wat jij zoekt. Op deze website vind je hierover meer informatie.
Liever wat persoonlijke info? Contacteer me dan gerust en ik geef je met plezier meer informatie (kim@livingit.be).



Nood aan meer persoonlijke ondersteuning?
Dan kan je een gratis en vrijblijvend take-off gesprek inplannen. Hierin luister ik naar jouw verhaal, waar jij tegenaan loopt en waar jij van droomt, en voel ik wat ik voor jou kan betekenen.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be.



Als coach en psycholoog help ik zelfbewuste, intuïtieve mensen die vaak twijfelen aan zichzelf om 100% zichzelf te durven zijn en hun zelfvertrouwen te vergroten om zo hun wildste dromen te realiseren.

Eén gedachte over “De favoriete maaltijd van jouw saboteurs”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *