Waarom het zo moeilijk is om de saboteurs in je hoofd te elimineren

Ken je het gevoel dat je telkens weer in diezelfde valkuil loopt?
Je hebt voor de zoveelste keer ja gezegd tegen iemand terwijl je er eigenlijk geen ruimte voor hebt…
Je hebt opnieuw veel te veel in je agenda gepland terwijl je eigenlijk nood hebt aan rust…

Je hebt voor de 100ste keer iets uitgesteld waar je tegenop zag waardoor je het voor jezelf moeilijker maakt dan wanneer je het onmiddellijk had gedaan…

Je bent nog maar eens veel te veeleisend geweest voor jezelf waardoor iets veel meer stress heeft meegebracht dan eigenlijk nodig was…

En elke keer weer denk je ‘nu is het genoeg geweest, nu ga ik me niet meer laten vangen, vanaf nu doe ik het anders.’
En elke keer stel je vast dat je weer net in dezelfde patronen gevangen zit.

Als je daar nog zou aan twijfelen: je bent hierin helemaal niet alleen!
De saboteurs in je hoofd elimineren is helemaal niet zo gemakkelijk, en ik vertel je graag waarom:

  1. Ze hebben ooit je leven gered
    En dit is waarschijnlijk de belangrijkste reden. Jouw zelfsaboterende patronen zijn namelijk overlevingsmechanismen die ontstaan zijn toen jij in een moeilijke, of zelfs traumatische situatie verkeerde. Heel vaak vinden ze hun oorsprong in je kindertijd. En je raadt het al, hoe traumatischer de situatie, hoe sterker jouw saboteurs.
    Als kind hebben we liefde, geborgenheid en een bepaalde mate van structuur of zekerheid nodig om ons veilig te voelen. En als die elementen op een bepaald moment of op terugkerende momenten niet aanwezig waren, dan schakel je echt over op overlevingsmodus en gaat ons brein allerhande mechanismen ontwikkelen om je toch datgene te geven waar je zoveel behoefte aan hebt.
    Ervaar je te weining zorg en liefde als kind, dan kan je de neiging ontwikkelen om extreem te zorgen voor anderen om zo liefde ‘te kopen’. Meet the people pleaser…
    Ervaar je een gebrek aan veiligheid, dan kan je de neiging ontwikkelen om overdreven voorzichtig te worden en zo min mogelijk risico’s te nemen. Meet the angstige saboteur…
    Ervaar je een gevoel van onmacht en controleverlies, dan kan je de neiging ontwikkelen om de touwtjes erg stevig in handen te houden. Meet the controle saboteur…
    Ervaar je een tekort een bevestiging en erkenning voor wie je bent, dan kan je de neiging ontwikkelen om alles perfect te doen. Meet the perfectionist…
    En zo zijn er nog wel wat voorbeelden.
    Je had dit gedrag ooit in je leven echt nodig om te overleven. En dat maakt natuurlijk dat ze erg sterk ingeprent zijn in je hersenen.
  2. Ze fungeren op een onbewust niveau
    Saboteurs zijn een verdedigingsmechanisme als reactie op een gevoel van onveiligheid. Hiervoor hebben we een systeem in onze hersenen dat heel snel werkt en je lichaam in een mum van tijd voorbereid om te vechten of vluchten (de fight-or-flight respons). Je ‘slimmere’ deel van je brein (de neocortex) komt hier helemaal niet aan te pas. Hierdoor glijd je vaak onbewust in die patronen, en besef je pas achteraf dat je weer in de valkuil gelopen bent.
  3. Ze maken gebruik van je (kern)talenten
    Saboteurs baseren zich erg vaak op één van jouw kerntalenten, iets waar je echt goed in bent. Alleen komt er een ‘te’ voor, waardoor het een valkuil wordt. People pleasers hebben bv. vaak een talent om aan te voelen wat anderen nodig hebben en zorg te dragen voor anderen. Controle freaks hebben vaak het talent om overzicht te houden en te zorgen dat alles vlot verloopt.
    Dat maakt het natuurlijk weer moeilijk om er afstand van te nemen, want je wil natuurlijk je talent niet kwijt. Vaak hebben we als tegenreactie op de zoveelste keer dat we in diezelfde valkuil lopen, de neiging om helemaal naar de andere kant over te gaan. En dan volgen er voornemens zoals ‘en nu zeg ik nergens nog ja op’, ‘nu ga ik alles aan anderen overlaten en trek ik me niets meer aan’, ‘nu kan het me allemaal niet meer schelen wat het resultaat is van wat ik doe’,…
    En op die manier laten we het kind met het badwater weglopen, want je wordt er natuurlijk evenmin gelukkiger van als jij je talenten in de vuilbak gooit.

Dit zijn allemaal redenen waarom het zo moeilijk is om je saboteurs te overwinnen.
MAAR: dat wil niet zeggen dat het onmogelijk is. Integendeel, je kan echt van die zelfsaboterende gewoontes af geraken. En ik weet hoe!

Wil je onderzoeken wat jij kan doen om je saboteurs te elimineren? Plan dan jouw gratis en vrijblijvend take-off gesprek in en ik ga samen met jou op zoek naar waar je tegenaan loopt, wat je anders wil en hoe je dit kan realiseren.
Plan je gesprek zelf in via deze link of stuur een mailtje naar kim@livingit.be!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *