10 alarmsignalen die aangeven dat je jezelf voorbij loopt

Ken je het beeld van een circusartiest die verschillende borden op een stokje tegelijk draaiend houdt?

Jarenlang heb ik hetzelfde gevoel gehad. Het leek alsof ik 100 zo’n bordjes in de lucht aan het houden was. Jarenlang heb ik ze allemaal draaiende gehouden.

Zonder stil te staan bij alle signalen die ik vanuit verschillende hoeken kreeg dat ik niet goed bezig was.

Met als gevolg dat ik mezelf compleet ben voorbij gelopen en mijn grenzen van wat gezond is aanzienlijk heb overschreden. Tot de bordjes begonnen te vallen. Tot uiteindelijk niets meer ging.

Fouten zijn geweldig als je eruit kan leren. Daarom deel ik graag de 10 symptomen die ik genegeerd hebt zodat jij voor jezelf kan nagaan of jij goed bezig bent.

10 alarmsignalen

  1. Hoofdpijn, maagpijn, darmklachten, huidproblemen, hoge of lage bloeddruk, nek- en schouderpijn of andere stressgerelateerde lichamelijke klachten zijn voor jou de standaard geworden. Je verlaat dan ook het huis niet meer zonder de nodige pijnstillers binnen handbereik en je osteopaat is vaak je redder in nood.
  2. Op vrijdagavond denk jij niet na over de leuke dingen die je gaat doen in het weekend, maar wel aan het feit dat je maandag weer moet gaan werken. En je tijdens het weekend nog je zoon naar een verjaardagsfeestje moet brengen, nieuwe schoenen moet kopen voor je dochter, je strijk van vorige week nog moet inhalen, je vergadering van volgende week nog moet voorbereiden aangezien je daar op het werk de tijd niet meer voor gevonden hebt,.. Je weet nu al dat je maandag onvoldoende gerecupereerd zal zijn.
  3. Als je naar huis gaat van je werk heb je schrik om binnen te gaan thuis omdat je de drukte van de kinderen die blij zijn je te zien er niet bij kan nemen. Je voelt je schuldig dat je er niet naar uitkijkt om hen te zien.
  4. Je begint in februari te tellen hoeveel weken je nog moet werken voor je vakantie hebt.
  5. Eens je vakantie er dan eindelijk is, heb je de eerste helft nodig om af te kicken. Tegen dat je gewend bent aan het rustiger aan doen, moet je opnieuw gaan werken. Je hebt niet het gevoel écht uitgerust te zijn en na 2 dagen terug aan het werk, lijkt het alsof je vakantie al weken voorbij is.
  6. Je geraakt moeilijk in slaap of ligt vaak (uren) wakker.
  7. Op zondagavond krijg je buikpijn, maagpijn, hoofdpijn,…bij het vooruitzicht naar maandagochtend. Zondagnacht is standaard een nacht waarin je slecht slaapt.
  8. Je komt thuis van je werk en hebt zin om in je bed te kruipen. Alles is teveel. Je hoopt dat je partner ook moe is zodat je direct kan slapen als je in bed kruipt. Je passie in bed is ver weg. Ook hiervoor voel je je schuldig.
  9. Je kan niet meer genieten van dingen die je vroeger echt leuk vond (lezen, wandelen, sporten, een film kijken, naaien, spelen met je kinderen, op stap gaan met vrienden, uit eten gaan met je partner,…)
  10. Je stelt jezelf regelmatig de vraag: ‘Is dit het leven nu?’

Jij hebt de keuze!

Herken je bovenstaande symptomen?

Dan heb je de keuze: je kan zoals ik vroeger ervoor kiezen om ze te negeren. Tot ze je onvermijdelijk inhalen en de rekening presenteren.
Of je kan ervoor kiezen om ze te zien. En te accepteren dat je niet goed bezig bent.

Besef hierbij dat dit een hele belangrijke stap is naar herstel. Want door te accepteren dat je niet goed bezig bent en dat je jezelf voorbij loopt, maak je ruimte om op zoek te gaan naar wat jou kan helpen om je leven in handen te nemen en je eigen geluk vorm te geven.Zonder dat je daarom al moet weten hoe je dit precies kan oplossen.

Want dat was wat ik mezelf zolang heb wijsgemaakt. ‘Je moet wel voortdoen zoals je bezig bent want je hebt geen oplossing.’

En die oplossing is natuurlijk pas gekomen nadat ik écht aanvaard had dat er een probleem was. Want pas dan had ik ruimte gemaakt om mogelijke oplossingen te zien.

Neem NU actie

Herken je meerdere van bovenstaande alarmsignalen, wacht dan niet tot morgen, of tot een beter moment.

Want er zal geen moment komen dat je er helemaal klaar voor bent. Het zal altijd een moeilijke stap blijven.

En weet dat het alarm al luid aan het loeien is, en dat het alleen maar erger wordt als je dit blijft negeren.

Het gaat hier om jouw leven, om jouw gezondheid en jouw geluk!

Weet ook dat je nu niet de volledige oplossing moet kennen. Het enige wat je nodig hebt, is je eerstvolgende stap. En eens je deze gezet hebt, zal je ongetwijfeld inspiratie vinden voor je volgende stap.
En zo ga je stapje voor stapje verder en neem je je leven terug in handen!

Wil je hier graag mee aan de slag gaan? Dan is mijn boek ‘Hou van jezelf’ misschien wel iets voor jou. Een zijn en doe-boek boordevol inspiratie, prikkelende vragen en uitdagende oefeningen die jou helpen om van jezelf te leren houden!


Eén gedachte over “10 alarmsignalen die aangeven dat je jezelf voorbij loopt”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *